Šta će biti sa platama sportista?

Dejan Marić, Dušan Repija
Šta će biti sa platama sportista?

BANjALUKA - Sportski kolektivi u BiH pretrpjeće finansijske gubitke zbog pandemije virusa korona, a to će za posljedicu imati i izvjesno smanjenje plata igračima.

Većina naših klubova nema sopstvene izvore finansiranja ili, ako ih i ima, oni popunjavaju mali dio budžeta. Dominantna stavka u mnogim budžetima su donacije i podrška lokalnih zajednica, entitetskih vlada i državnih grantova. U trenutnoj situaciji nije realno očekivati da ova stavka bude u potpunosti ispoštovana, jer država trenutno mora da pokrije mnogo važnije “rupe”.

Još ako se tome doda da su timovi nešto novca uspijevali da “ušićare” na prodaji ulaznica i navijačkih rekvizita, te da je i to stopirano prekidom takmičenja, onda je jasno da će se mnogi uskoro naći u velikim problemima, nevezano o kojem sportu je riječ.

U fudbalskom premijerligašu iz Etno-sela Stanišić, Zvijezdi 09, situacija bi uskoro mogla postati dramatična. Naime, iza ovog kolektiva stoji Boris Stanišić, privrednik čiji kompletni prihodi dolaze iz turizma i ugostiteljstva. A s obzirom na činjenicu da su zbog epidemije obje ove grane “zatvorene” do daljeg, neizvjesno je i šta će biti sa Zvijezdom 09.

- Moja firma sa 150 zaposlenih trenutno ne funkcioniše. Od njenih sredstava sam finansirao klub, tako da je nezahvalno govoriti kakvi će biti naredni koraci. Da znam do kada će sve ovo trajati, možda bih i mogao nešto da planiram, ali pošto ne znam, mogu samo da nagađam šta i kako dalje - izjavio je Stanišić.

Kaže da sa igračima i strukom još nije obavio razgovore o eventualnom smanjenju primanja, ali bi trebalo uskoro. Klub im duguje pola februarske plate, a od danas i martovsku.

- Kako davati platu ako neko ne radi? Ne bi bilo loše da se oglasi Fudbalski savez BiH, jer ovo nije samo moj problem, nego svih klubova. Sumnjam da bilo ko ima pare na kamari i da sa nje uzima novac za plate. Potrebno je da iz Saveza pojasne neke stvari, da nam daju savjet, da vidimo kakva su prava klubova. U posljednjih nekoliko godina ovo je treći put da sam pred kolapsom. Nakon dvije poplave ostavljen sam sam sa svojim problemima. Ovog puta je Vlada Republike Srpske najavila pogodnosti po pitanju poreza i doprinosa i pozitivno sam iznenađen tom odlukom - naglasio je Stanišić.

Direktor Rukometnog kluba Borac m:tel Vladimir Branković takođe naglašava da će priliv novca u klupsku kasu biti smanjen, ali da će u skladu sa mogućnostima igračima biti isplaćeni ugovori.

- Čitamo prethodnih dana kako su se u vrhunskim klubovima odrekli dijela zarada, pa čak i do 60, 70 odsto. Ipak, lako se odreći kada imate sedam-osam evra miliona po sezoni. Kod nas su plate 1.000 ili 1.500 maraka, pa ako posegnemo za istom mjerom dovešćemo u pitanje egzistenciju igrača. Situacija jeste teška i za nas koji vodimo klubove i za igrače, ali se nadam da ćemo pronaći model da obje strane budu koliko-toliko zadovoljne - rekao je Branković.

U Košarkaškom klubu Leotar, pak, nemaju sličnih briga jer su se zaštitili jedinstvenim ugovorima bez vremenskog ograničenja. Naime, čelnici trebinjskog kolektiva igrače isplaćuju do posljednje odigrane takmičarske utakmice. Na ovaj korak su se odlučili zbog sistema nadmetanja prema kojem nije sigurno koliko faza će tim odigrati i koliko će sezona vremenski trajati. A pošto je KS BiH 16. marta zvanično prekinuo sezonu, u Leotaru više ne moraju da brinu za isplate.

- Mi kao klub smo zaštićeni sa te strane. Sistem takmičenja je nepredvidiv, Liga 6, plej-of, plej-aut.  Zato smo kreirali ovakve ugovore. Posljednju utakmicu smo odigrali 7. marta, a Savez je sezonu okončao 16. marta. Treba, dakle, još da se usaglasimo oko konačnog termina i te martovske plate. Nešto sitno još dugujemo igračima za februar, tako da smo isplatili skoro sve naše obaveze - jasan je predsjednik Leotara Aleksandar Vujić.

Sindikat poziva na korektnost

Fudbaleri jedini imaju udruženje koje štiti njihove interese, a potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH Aldin Džidić svjestan je da će i klubovi i igrači pretrpjeti finansijske gubitke. Zato je, kako kaže, najbitnije da obje strane budu korektne.

- Ukoliko pristup čelnika klubova bude dobar, siguran sam da će i fudbaleri shvatiti da za taj mjesec, dva ili tri moraju da pristanu na kompromis i smanjenje plate. Ako pristup bude drugačiji i predstavnici klubova budu bezobrazni, onda možemo očekivati i isti odgovor s druge strane. Mi smo tu da zaštitimo ugovore igrača, ali moramo shvatiti i klubove. Korektnost s obje strane je neophodna u ovom trenutku - rekao je Džidić, uz konstataciju da bi bilo pošteno da se ova sezona završi na terenu.

Problem i iduća sezona

Iako svi gledaju kako da se izbore sa trenutnom situacijom, neminovnost je da će budžeti klubova u svim sportovima iduće sezone biti manji nego ove.

- Mislim da je to potpuno jasno. Institucije i privatnici pretrpjeli su velike gubitke, a dobro je poznato da je sport među granama koje su pri kraju repa kada se prave planovi. Mislim da ćemo svi morati da se pomirimo sa manjim budžetima - rekao je Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana