Sara Ćirković, šampion svijeta na prvenstvu za mlađe seniore: Ništa manje od zlata nisam očekivala

 Milan Zubović
Sara Ćirković, šampion svijeta na prvenstvu za mlađe seniore: Ništa manje od zlata nisam očekivala

VALENSIJA - Zlatna medalja stiže u Republiku Srpske i to iz Španije sa Svjetskog bokserskog prvenstva za mlađe seniore.

Sara Ćirković zablistala je u punom sjaju i kao član reprezentacije Srbije popela se na najviši stepenik pobjedničkog postolja ostavivši iza sebe 19 takmičarki te ujedinila evropsku i svjetsku titulu. Djevojka iz Bratunca koja nastupa za Obilić iz Zvornika nije mogla da sakrije radost nakon fenomenalnog uspjeha kojem se nadala kada je sa trenerom Mirkom Ždralom krenula put La Nusije pokraj Alikantea.

- Osjećam se jako ispunjeno, zadovoljno i ponosno. Zaista je jako lijep osjećaj, nakon mnogo teških trenutaka, priprema, uspona i padova popeti se na krov svijeta. Uspjela sam da učinim ponosnim sebe, moj grad, moje najbliže, a najviše trenera Mirka Ždralu i zbog toga mi je mnogo drago. Mnogo sam radila sa njim, ispravljala svaku grešku, bili smo fokusirani, spremni i nismo dozvolili da nam bilo šta stane na put - izjavila je Ćirkovićeva za “Glas Srpske”.

Sve protivnice dobila je rezultatom 5:0. Prvo je u osmini finala pobijedila Šejlu Moreno Kastiljo iz Meksika, zatim je bila bolja od Engleskinje Eboni Džons, da bi u polufinalu trijumfovala protiv Indijke Tamana Tamane, a u finalu protiv Dankinje Sofi Roshaug.

- Najteži rival bio je u finalu. Poznavala sam je i znala sam da nam neće biti lako da je pobijedimo, ali smo trener i ja dobro spremili taktiku. Ušla sam u meč pod malim pritiskom i imala tremu. Prvu rundu sam dobila sa 4:1, a druge dvije sa po 5:0. Treća je bila najbolja kada sam se već opustila i počela “plesati”. Bila je to moja najbolja runda na ovom prvenstvu - istakla je Ćirkovićeva.

Priznala je da je vjerovala da može otići do kraja.

- Ništa manje nisam očekivala. Bila bih čak razočarana da nisam osvojila ovo Svjetsko prvenstvo. Bili smo sigurni u to. Ove godine osvojila sam i Evropsko prvenstvo i proglašena njegovom najboljom bokserkom, tako da mi je i to dalo dodatnu sigurnost u sebe. Godinu završavam bez poraza i ona je moja najuspješnija do sada. Sljedeće godine prelazim u kategoriju seniorki, neće biti lako, ali spremamo se za to i nadam da ću nastaviti ovako - naglasila je Ćirkovićeva.

Sa svih strana stižu čestitke za fenomenalan uspjeh.

- Dobili smo mnogo podrške, pohvala, čestitki... čini se da je Sara uspjela da objedini naciju, usreći i puno nam je srce zbog toga - istakao je njen trener Mirko Ždralo.

On je najupućeniji u njen uspjeh i kazao je da je na SP nastupilo 598 boksera iz 73 države, 21 zemlja imala je predstavnika u finalu, a samo devet osvajača zlatne medalje. Posljednju omladinsku svjetsku medalju Srbija je osvojila 1998. godine u Buenos Ajresu i to Geard Ajetović (srebro) i Dejan Ribać (bronzu).

- Sarin uspjeh nije došao naprasno pa nisam iznenađen, jer je ona dvostruka vicešampionka Evrope i aktuelna šampionka Evrope koja je ove godine osvojila EP na kojem je proglašena za najbolju bokserku, što nikada u istoriji srpskog boksa nikome nije pošlo za rukom. Kada smo sa velikom vjerom krenuli na EP u aprilu ove godine rekli samo da je neuspjeh sve osim zlata. To nije bila mašta, ni prekomjerna ambicioznost. Jednostavno nakon svih priprema, inostranih kampova, sparinga, pripremnih turnira Sara je pokazala da je sazrela za velike stvari. Da možemo do zlata shvatili smo kada smo osvojili EP i sa tim ciljem krenuli na Svjetsko prvenstvo - rekao je Ždralo.

Naglasio je da je najteža rivalka bila Indijka Tamana, prvakinja Azije. 

- Uvijek sam bio neko ko je priželjkivao velike uspjehe, ali kada dođemo do njih volim reći da su oni samo putokaz da možemo više, pa tako i sada. Svjestan sam koliko Sara može i ona je takođe, ali sve to uz život predan ovom sportu, a to znači u velikoj mjeri fanatizam koji profesionalni sport traži, najbitnije je da je Sara već pokazala da to može i da je to ispunjava - kazao je Ždralo.

Cijena profesionalizma

Ždralo i Ćirkovićeva su mnogo dana proveli dalje od svojih najmilijih, a sada sve podređuju Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

- Imamo plan priprema i takmičenja do narednih Olimpijskih igara, što postavljamo kao krajni cilj. Plan se koriguje prema izmjenama u kalendaru takmičenja, ali već znamo šta nas očekuje u kojem dijelu godine. Najvažnije je da se Sara odmori, provede što više lijepih trenutaka sa svojom porodicom i najdražim ljudima i da narednu godinu dočeka sa mnogo energije. Ove godine smo bili odsutni od kuće, propustili mnogo važnih datuma, proslava i trenutaka sa svojim najbližima, ali to je cijena vrhunskog rezultata i profesionalnog sporta - naglasio je Ždralo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana