Kad je velikan harao Evropom

Dušan Repija
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Svi koji žele da se upoznaju sa istorijom Rukometnog kluba Borac imaju priliku da to urade u narednom periodu pošto je u Muzeju sporta otvorena postavka u čast najtrofejnijeg sportskog kolektiva u Srpskoj.

Prostor u dvorani “Borik” bio je premalen da primi sve koji su već prvog dana naumili da “prošetaju” kroz istoriju. U moru trofeja, dresova legendarnih rukometaša i novinskih isječaka, centralno mjesto zauzela je replika pehara iz šampionske 1976. godine kada su se Banjalučani popeli na krov Evrope. Sudbina je htjela da ova grdosija u klupske vitrine stigne tamo gdje mu je mjesto 11. aprila ove godine, na 45. godišnjicu obilježavanja najvećeg uspjeha u istoriji kluba osnovanog 1950. godine. Zato nije ni čudo što je pogled prisutnih najčešće tražio baš ovaj pehar koga do sada nisu vidjeli ni oni koji su prolili litre znoja u voljenom dresu.

- Ovo je velika stvar, jer ako je iko zaslužio da ima postavku onda je to Borac zbog koga je i napravljena dvorana “Borik”. Konačno sam ispunio dječački san da vidim pehar namijenjen pobjedniku Kupa evropskih šampiona. Sjećam se da sam prvi put u prostorije ušao 1992. godine zajedno sa Srđanom Kuzmanovićem i Marijom Blaževićem kao najistaknutiji pojedinci Malih olimpijskih igara. Dobili smo monografiju kluba i nagrade, ali sam pitao gdje je pehar. Ispostaviće se da smo ga morali čekati skoro tri decenije, ali vrijedjelo - rekao je dugogodišnji kapiten Borca Goran Malić.

Mnoge priče o uspjesima “Velikana iz Gospodske” ispričane su i dalje se prepričavaju, ali sve ono što se nalazi u četiri zida ispod krova banjalučkog hrama sporta priča neku svoju priču. Svaki kutak muzeja protkan je memorablijama mnogih sjajnih generacija “crveno-plavih”.

- Vrbas, Kastel i RK Borac su neizostavne stvari kada pričamo o Banjaluci. Ovaj klub je nešto što se voli, za njega se navija. Naše legende su davne 1976. godine zlatnim slovima upisali grad Banjaluku, a mi ćemo pokrenuti inicijativu da svi oni postanu zaslužni građani - rekao je predsjednik kluba Saša Kondić.

Direktor dvorane Nenad Talić podvukao je da će vrata muzeja biti otvorena za sve koji žele da osjete dašak istorije, a nema sumnje da će takvih biti mnogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana