Preminuo legendarni rukometni as Borca i najbolji sportista u izborima "Glasa Srpske": Karadža otišao među besmrtne

Darko Pašagić
Preminuo legendarni rukometni as Borca i najbolji sportista u izborima "Glasa Srpske": Karadža otišao među besmrtne

ZAGREB - Legendarni rukometni as Borca i najbolji sportista u dosadašnjih 66. izbora "Glasa Srpske" Jerolim Jerko Karadža preminuo je danas u Zagrebu u 84. godini.

Karadža je na početku karijere istovremeno igrao košarku i rukomet, a onda se opredijelio samo za ovaj drugi sport. I nije pogriješio, jer je tih godina u Banjaluci rukomet postao sport broj 1, a sa Borcem je "leteći doktor", kako mu je bio nadimak nanizao niz sjajnih rezultata, sve do 1971. godine kada je završio sportsku karijeru. Za Banjalučane je u saveznoj ligi nastupao 276 puta i postigao 1.180 golova.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1958. na Svjetskom prvenstvu u Demokratskoj Republici Njemačkoj, a potom je još tri puta bio učesnik SP (1961. u Saveznoj Republici Njemačkoj, 1964. u Čehoslovačkoj i 1967. u Švedskoj). Tako je postao prvi rukometaš iz Jugoslavije koji je učestvovao na četiri svjetska prvenstva. Za reprezentaciju je nastupio 70 puta i postigao 168 pogodaka. Zbog njegove atraktivne igre i brojnih igračkih bravura pored nadimka leteći doktor zvali su ga i džoker.

Bio je prvi rukometaš u istoriji ovog sporta koji je prilikom šutiranja na protivnički gol skočio u šest metara, letio prema golmanu i izbacio loptu iz ruke prije nego padne na tlo.

Nekoliko puta je proglašavan za najboljeg rukometaša BiH i Jugoslavije, a najveće priznanje dobio je tek 2000. godine godine kada je u anketi časopisa Međunarodne rukometne federacije "Vorld handbol" izabran za najboljeg pivota svijeta 20. vijeka i tako se svrstao među sedam najboljih rukometaša planete.

Njegovo ime ostaće za sva vremena upisano zlatnim slovima ne samo u istoriji Borca i rukometa, već i akciji "Glasa Srpske" Izbor deset najboljih sportista, koja traje od 1955. godine. A, kako i ne bi kada se ovaj sjajni pivot u periodu od 1956. do 1969. godine našao čak deset puta među odabranom elitom. Pomalo zvuči nevjerovatno da je Karadža čak pet puta bio najbolji, od čeka četiri puta uzastopno (1958, 1959, 1960. i 1961, te 1968. godine). Dva puta je bio drugi, a po jednom treći, četvrti i sedmi, što ga je svrstalo na vrh Liste najboljih sportista Bosanske Krajine, koji su se birali od 1956. do 1991, ali i na vrh vječne liste u izboru našeg lista, kada se u obzir uzimaju rezultati svih 66. dosadašnjih izbora.

Mjesto i datum sahrane Jerolima Jerke Karadže biće naknadno objavljeno.

Biografija

Jerolim Karadža rođen je 30. septembra 1937. godine u Skoplju, a njegova porodica se 1941. preselila u Banjaluku.  Tu je završio realnu gimnaziju i potom diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1962. godine, a potom je specijalizirao. Na početku ljekarske karijere radio je u banjalučkom domu zdravlja i bolnici, a od 1976. bio je zaposlen u Bolnici za plućne bolesti na Jordanovcu u Zagrebu. Bio je član ekipe hirurga, koja je 2002. godine obavila prvo presađivanje pluća u Hrvatskoj, a u penziji je otišao 2007. godine.

  

 

Igokea srušila Split
Igokea srušila Split
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana