Marko Jošilo, košarkaš Igokee, o plasmanu u najkvalitetnije FIBA takmičenje: Liga šampiona za našu dušu

Milan Zubović
Marko Jošilo, košarkaš Igokee, o plasmanu u najkvalitetnije FIBA takmičenje: Liga šampiona za našu dušu

LAKTAŠI - Kada je prvi put igrao za Igokeu Marko Jošilo je postao prvak BiH, a njegov drugi dolazak među Aleksandrovčane obilježio je plasman u Ligu šampiona.

Na turniru u bugarskom Botevgradu zajedno sa saigračima ostvario je jedan od najvećih uspjeha u klupskoj istoriji, jer će nakon sedam godina ponovo zaigrati u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Posljednji put Igokea je igrala 2013. u Evrokupu dok 2016. nije uspjela da izbori nastup u Ligi šampiona. Umjesto planiranih osam klubova, u grupi će nastupiti četiri ekipe, a Igokea će igrati protiv Limoža, Turk Telekoma i Hapoel Jerusalima.

- Sigurno je da će biti manje naporno nego što je planirano u prvoj opciji. Da je ostalo osam klubova odigrali bismo 14 kola tako da bi to značilo jedno potpuno novo takmičenje koje traje kao polusezona u ABA ligi. Koliko znam, utakmice ćemo igrati svih 14 dana tako da ćemo imati vremena za odmor i trening. Nisam još upoznat sa kvalitetom protivnika, ali verujem da možemo igrati sa svima jer dolazimo iz veoma jake ABA lige i verujem da smo na približnom nivou. Nemamo tereta i opterećenja u Ligi šampiona, igraćemo za svoju dušu, ali to ne znači da ćemo biti opušteni, naprotiv daćemo i više od objektivnih mogućnosti - naglasio je Jošilo.

U Botevgradu su u tri dana prvo nadigrali Kluž (82:75), a potom i Sporting iz Lisabona (70:64).

- Tokom priprema odigrali smo samo četiri kontrolne utakmice tako da nismo bili u očekivanoj formi pred turnir u Botevgradu. Ipak, otišli smo verujući u dobar trening, jer smo vredno radili proteklih mesec i po. Skupili smo dosta informacija o Klužu koji je odličan klub sa dobrim individualcima, ali smo uspeli da nametnemo svoj ritam i kontrolišemo celi meč. Smatram da smo mnogo bolje odigrali tu prvu utakmicu nego drugu protiv Sportinga te smo neka 33 minuta bili na odličnom nivou. Jeste Kluž u jednom trenutku pripretio, ali to nije bilo ništa posebno, jer smo kontrolisali igru i pitanje pobednika nije se postavljalo - izjavio je Jošilo.

Poslije slobodnog dana lisabonski Sporting bio je posljednja prepreka za nastup u grupnoj fazi.

- Sporting, kao i generalno svi portugalski timovi, fizički je veoma dobar. Igraju brzo bez mnogo taktičkih zamisli, idu na koš više dok smo mi imali mali pritisak jer smo znali šta nam donosi pobeda, bilo je umora i tenzija što je dovelo do toga da nismo pogađali šuteve koje obično ubacujemo pa se odrazilo na rezultat. Jesmo vodili, mada je trebalo da mnogo ranije prelomimo susret u našu korist - dodao je Jošilo.

Dva minuta prije kraja susreta sa Portugalcima zakucao je loptu u koš što je nagovijestilo pobjedu Igokee.

- To zakucavanje je došlo iz dobre odbrane. Uzdali smo se u odbranu i ona nam je davala sigurnost kada nije išlo u napadu. Uz to jasno smo pokazali želju i volju kojima smo nadomestili nedostatak preciznosti - istakao je Jošilo.

ABA liga

Sezona u ABA ligi kreće iduće sedmice, a prvi rival Igokei biće Mega u Laktašima.

- Video sam šta se sve dešavalo tokom leta, da je moguće odgađanje, da neće početi, da ćemo igrati u balonu... ali nisam verovao u to. Presrećan sam, a verujem i svi ostali što krećemo sa utakmicama. Žalim što nema publike i s nestrpljenjem se nadam da će joj ­što pre biti dozvoljen ulazak u dvoranu - rekao je Jošilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana