Marinko Umičević. potpredsjednik RS BiH: Šumanu ne bih dao ni da čuva dvije ovce

Siniša Kotaraš
Marinko Umičević. potpredsjednik RS BiH: Šumanu ne bih dao ni da čuva dvije ovce

BANjALUKA - Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske, te potpredsjednik RS BiH Marinko Umičević kategoričan je u tvrdnji da je reprezentacija BiH nakon dvomeča sa Estonijom “dotakla dno dna”. Pri tome, Umičević kao glavnog krivca vidi selektora Bilala Šumana koji je, kako sam kaže, bio isključiva želja Bošnjaka, članova Upravnog odbora saveza.

- Moj stav se odavno zna i za sve ovo vrijeme on je isti. Da se mene pitalo, selektor je odavno trebalo da ode, a razlozi za to su i više nego poznati. Bilal Šuman je bio želja Bošnjaka iz UO koji su insistirali na tome da on i dalje bude selektor, dok mu je ne bih dao ni dvije ovce da čuva! Sada me ti isti Bošnjaci zovu i insistiraju na hitnoj sjednici Upravnog odbora na kojoj bi i on i direktor reprezentacije Muhamed Toromanović bili smijenjeni. Mislim da je ovim reprezentacija dotakla dno dna i da ovako više ne može - kategoričan je Umičević.

Prvi čovjek saveza Srpske ujedno je i predložio način oporavka, kako klupskog, tako i reprezentativnog rukometa. 

- Nama nema druge nego da krenemo od početka. Mora se napraviti nova reprezentacija od igrača iz Premijer lige, te nekih mlađih rukometaša koji su trenutno u inostranstvu. Krajnje je vrijeme da se izvrši smjena generacija i zahvali rukometašima koji su do sada igrali. Uostalom, ne može se dovijeka tolerisati ni bahatost samih igrača. Ovo sada više nema nikakvog smisla, samo uzalud bacamo pare do kojih ionako teško dolazimo - rekao je Umičević.  

Istina, rukometna reprezentacija BiH je pobjedom nad Estonijom (21:19) prekinula niz od čak devet utakmica bez trijumfa, tokom kojih su upisali samo jedan neriješen rezultat i čak osam poraza, ali su im šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Mađarskoj i Slovačkoj, i dalje veoma male.

Rukometna javnost u BiH ogorčena je zbog posljednjih izdanja reprezentacije i sve češće se čuju pozivi selektoru Šumanu da podnese ostavku, kao i da se većini igrača zahvali na dosadašnjem angažmanu.

Nejasna taktika

Selektor reprezentacije Bilal Šuman gotovo čitavu igračku karijeru je proveo u Danskoj, zemlji koja je stvorila moderni i brzi rukomet. Zato ovdašnje stručnjake čudi zašto on i dalje insistira na igri koja je u svijetu odavno prestala da se koristi.

Nasuprot tome, Šumanovi izabranici igraju sve, samo ne moderno i brzo. Reprezentacija na terenu igra sporo, tromo i bezidejno i svakako da za to­ najveću krivicu snosi upravo selektor Bilal Šuman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana