Jasmin Mrkonja potresen iznenadnom smrću Zlatka Portnera: Ne mogu da vjerujem da više nema mog cimera

Dušan Repija
Jasmin Mrkonja potresen iznenadnom smrću Zlatka Portnera: Ne mogu da vjerujem da više nema mog cimera

BANjALUKA - Član čuvene zlatne generacije jugoslovenskog rukometa Zlatko Portner iznenada je juče preminuo u 59. godini u Švajcarskoj, gdje je posljednjih decenija živio sa porodicom.

Neizostavni dio možda i najboljeg rukometnog tima svih vremena, šabačke Metaloplastike, koja je ujedno bila i prva postava reprezentacije Jugoslavije ispisao je najljepše stranice svjetskog rukometa, jer je sa generacijom “plavih vanzemaljaca” dva puta pokorio Evropu, te jednom svijet sa Jugoslavijom, a osvojio je i bronzu u Seulu 1988. godine. Njegova iznenadna smrt pogodila je mnoge saigrače i rukometne radnike, a posebno tužan bio je njegov bivši cimer u Metaloplastici i reprezentaciji Jasmin Mrkonja.

- Suze same teku, kao da sam izgubio brata. Bio sam na treningu i telefon mi je bio ugašen. Kada sam završio vidio sam na desetine poruka, pročitao sam njegovo prezime i pomislio da je preuzeo neku ekipu u Švajcarskoj. Ubrzo sam shvatio šta se desilo i vjerujte, ne mogu da dođem sebi. Dosta toga smo prošli lijepog, družili smo se i privatno sa porodicama, često se čuli... Bio je sa suprugom moj gost na kampu prije dvije godine i još tada smo se dogovorili da će doći 2021. kada kamp puni deset godina... Izgubili smo legendu koju ne treba glorifikovati, njegove medalje govore sve o njemu - rekao je Mrkonja za “Glas Srpske”.

Naglasio je da je Portner cijeli život bio tih i nenametljiv, čovjek koji je sve oko sebe činio boljim, kako saigrače na terenu tako i kolege u privatnom životu. Nakon završetka karijere svu svoju energiju i znanje usmjerio je u djecu, a velika satisfakcija bio mu je uspjeh sina Nikole, koji je nastavio šampionsku lozu. Momak koji brani za Švajcarsku ponovio je očev uspjeh prije dvije godine, kada je sa Monpeljeom osvojio Ligu šampiona.

- Često smo komentarisali Nikoline nastupe. Srećan sam što je izrastao u golmana svjetske klase. Moj sin nije u sportu, ali je u novinarstvu pa kad god bi ga vidio na televiziji, nazvao bi me da mi kaže. Još ne vjerujem da ga nema, teško je reći šta se desilo, jer znam da nije bio bolestan. Znam da je pušio po dvije kutije cigareta još dok je igrao, a tog poroka nije uspio da se riješi - naglasio je Mrkonja.

Portner je iz Metaloplastike prešao u Barselonu, sa kojom je i treći put pokorio Evropu 1991. godine. Trofejni klub juče se dirljivim porukama oprostio od sjajnog srednjeg beka, koji je sa svoja gotovo dva metra bio nevjerovatno pokretljiv i brz, a rukomet imao bukvalno u malom prstu.

Sahrana Zlatka Portnera biće sutra u njegovim rodnim Hrtkovcima.

Karijera

Zlatko Portner je rukometom počeo da se bavi u Slogi iz Hrtkovaca, da bi prije dolaska u Metaloplastiku nastupao za Crvenku. Iz Šapca je prešao u Barselonu, a potom igrao za francuski Venisiek te švajcarske klubove Zofingen i Bern, gdje je završio karijeru 2002. godine. Dvije titule sa Metaloplastikom, jedna sa Barselonom i kruna prvaka svijeta 1986. godine te bronza sa Olimpijskih igara u Seulu najvažnije su medalje koje je osvojio.

Fudbaler

Subotom protiv Borca ili Barselone, a nedjeljom u dresu fudbalskog kluba iz Hrtkovaca na terenima Vojvođanske lige. Zahvaljujući ljubavi prema fudbalu, Portner je vrlo rijetko, praktično nikada, imao slobodan vikend. Dok je sa Šapčanima rušio rukometne sile po Evropi, uporedno je tresao mreže fudbalskih golmana širom Vojvodine.

- Znam da je bio najbolji strijelac tadašnje Vojvođanske lige, koja je bila ozbiljno takmičenje u bivšoj državi. Igrao je odličan i basket, ma sve mu je išlo od ruke - prisjeća se Mrkonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana