UEFA uputila dopis FS Srbije jer sumnja u regularnost takmičenja: Namještena dva meča!?

G.S.
UEFA uputila dopis FS Srbije jer sumnja u regularnost takmičenja: Namještena dva meča!?

BEOGRAD - Evropska fudbalska unija (UEFA) ima ozbiljne sumnje u namještanje mečeva u Srbiji, zbog čega je uputila i dopis srpskoj kući fudbala, koja je potvrdila da su utakmice pod istragom.

Pažnju UEFA skrenule su enormne novčane svote uplaćene u kladionicama prošlog mjeseca. U pitanju su dvije utakmice, za sada neimenovane, zbog uplata u Evropi i Aziji. Jedan meč je definisan kao alarmantan zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku u klađenju uživo, ali i na konačan ishod.

Kako se sumnja, fudbaleri dva tima obezbijedili su prednost protivničkim kolegama i zainteresovanim kladioničarima znatne prihode. Prema dostavljenim izvještajima i na osnovu igara i koeficijenata, slučajevi su različito tretirani.

Postupak analize sumnjivih utakmica dugo je trajao. Ne odnosi se samo na parametre klađenja, već i na učešće pojedinih fudbalera u igri, posebno golova obilježenih kao simptomatično jednostavnih. Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva i još nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza, direktno projektovanih u oslikavanju konačnih ishoda.

UEFA se, ipak, nije zaustavila na tome. Analitičari zaduženi za sektor praćenja “dojavljenih utakmica” čak su i evidentirali nekoliko fudbalera pod sumnjom. Navodno, pojedini od njih imaju bogat dosije takvih radnji, jer su akcijama, mimo fer-pleja i sportskog duha, bili skloni i u ranijim klubovima. Taksativno su imenovani, u izvještajima dostavljenim nadležnima u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.

Ovaj predmet je u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije, koji je bio nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, i radi zajedno sa članovima Disciplinske komisije FSS. Slijede izjave optuženih, pa odluka o eventualnim kaznama.

Fudbalski savez Srbije potvrdio je da postoji sumnja u dva namještena meča u Srbiji. Iz FSS-a su se oglasili porukom medijima.

- Tačno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima, koje ukazuju na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utakmicama. Proces pred nadležnim organima Fudbalskog saveza Srbije je u toku. Trenutno ne možemo da otkrivamo više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaveštena - saopštio je portparol FSS Milan Vuković.

FS Srbije već kažnjavao

Fudbalski savez Srbije u dva navrata je kažnjavao klubove, baš poslije dopisa UEFA. U aprilu 2019. sankcionisani su Proleter sa dva i po miliona dinara zbog sumnjivog meča sa niškim Radničkim (2:4) i Dinamo Vranje sa milion i po dinara zbog “nedovoljnog zalaganja pojedinaca” u porazima od Partizana (0:6) i Radničkog (0:4). Takođe, dva miliona morao je da plati Sinđelić poslije utakmica sa Zlatiborom i Dinamom.

Samo šest mjeseci mjere su bile drastičnije. Smederevo i Kabel su sankcionisani oduzimanjem po 10 bodova, ali su morali i da plate pet miliona dinara zajedno. Tim epilogom Smederevci su ispali iz Prve lige Srbije, dok bi Kabel ušao u Superligu da mu nisu skinuti bodovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana