Kome nisu važne Rankove medalje

G.S.
Kome nisu važne Rankove medalje

NOVO MILOŠEVO - Rodno selo legendarnog košarkaškog trenera Ranka Žeravice Novo Miloševo ima čak četiri muzeja. Zavičajni “Kotarka”, Muzej tehnike Žeravica, Muzej “Duško Popov” i Muzej “Ranko Žeravica”, koji je u završnoj fazi izgradnje. S njima u vezi je i još jedan kuriozitet - tri posljednja nalaze se u istoj ulici, na porodičnom imanju Žeravica.

Istina, najnoviji, košarkaški, koji je posvećen vanvremenskom opusu čuvenog stratega pod obručima trebalo je već da bude otvoren, ali je pandemija virusa korona odgodila najavljivani spektakl.

- Želeli smo da svečano otvaranje bude ove godine, zbog tri godišnjice - 50 godina od zlata na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, 40 od trijumfa na Olimpijskim igrama u Moskvi i pet godina od Rankove smrti, ali iz poznatih razloga sve je prolongirano. Stigli smo do završne faze glavnog objekta, gde će biti smešteni eksponati i tabla sa imenima donatora, a urađen je i košarkaški teren, a uskoro krećemo u nabavku vitrina - kaže Zaga Žeravica, supruga čuvenog stručnjaka i sama poznata kao proslavljena igračica i trener.

Međutim, tokom realizovanja ideje naišli su na mnoge prepreke i odbijanja, a pojedini odgovori graniče se sa nevjerovatnim.

- Nismo tražili isključivo novčanu podršku ali, svejedno, nije bilo odziva. Tako sam na sastanku u Ministarstvu kulture doživela neprijatno iznenađenje, rečeno nam je da ne vide društveni interes da bi učestvovali u tom projektu. Zar nije javni interes to što će ko god poželi moći da igra u svako doba na tom terenu i u muzeju pogleda trofejni put takvog stručnjaka? Zar sve Rankove medalje i plejada asova koje je trenirao nisu putokaz novim generacijama? Zašto su se onda ovog leta toliko spominjale zlatne medalje iz Ljubljane i Moskve, ako nemaju značaj - upitala se na kraju supruga legendarne srpske košarke.

Iz ogromne kolekcije uspjeha neponovljivog šarmera izdvajaju se medalje osvojene sa reprezentacijom Jugoslavije na OI u Moskvi (1980), SP u Ljubljani (1970) i na nezvaničnom SP u Čileu (1966), zatim srebrne na OI u Meksiku (1968), SP u Urugvaju (1967), EP u Italiji (1969), EP u Njemačkoj (1971) i bronza na SP u Kolumbiji (1982). Član je FIBA Kuće slavnih od 2007. godine, a Hala sportova na Novom Beogradu nosi njegovo ime.

Džordan i Korać

Nekadašnja reprezentativka i proslavljena igračica Radničkog Zaga Žeravica ostavila je takođe veliki trag u košarci, ali je prije svega bila snažna podrška suprugu. Pamti se i prepričava kako je sa Rankom ekskluzivno prisustvovala individualnom treningu Majkla Džordana, ali i da joj je, nakon saobraćajne nesreća na rukama preminuo legendarni Radivoj Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana