Sumnjiva istorija imena „kralj Čarls“

GS
Sumnjiva istorija imena „kralj Čarls“

Kralj Čarls Treći stupajući na presto posle smrti majke, među više imena dobijenih na krštenju, Čarls Filip Artur Džordž, izabrao je da vlada kao Čarls iako prethodna dva britanska monarha sa ovim imenom nisu upamćena po dobru, piše Tajm.

Period britanske istorije za vrijeme Čarlsa Prvog, rođenog 1600. godine, bio je jedan od najturbulentnijih u istoriji ove monarhije, a završio se pogubljenjem kralja 49 godina kasnije.

U međuvremenu, u zemlji je izbio građanski rat koji je potpuno potkopao pojam svemoćne apsolutne monarhije – i bilo kakve monarhije 11 godina nakon Čarlsovog pogubljenja ispred sale za bankete u londonskom Vajtholu.

Čarls Drugi, njegov sin, odlučio je da se pritaji na evropskom kontinentu tokom perioda koji je u istoriji nazvan interregnum, seleći se iz zemlje u zemlju kako bi se sakrio od Olivera Kromvela, puritanskog vođe koji je podigao ustanak protiv njegovog oca. Vratio se tek pošto se republika raspala zbog unutrašnjih trvenja.

Period obnove Engleske započet je kada se Čarls Drugi vratio na tron 1661. godine. Međutim, uloga monarha nije više bila tako apsolutna, a i za razliku od svog oca, samom kralju je bilo lakše da ne insistira toliko na tome.

Zato je vladavina „veselog kralja“ upamćena najviše po njegovom hedonizmu, mnogobrojnim ljubavnicama i po tome što se je na samrti postao rimokatolik. Njegovo ime nosi i rasa pasa, španijel kralja Čarlsa, koje je on obožavao i koji su u velikom broju naseljavali dvor.

Treći britanski kralj Čarls ostaće upamćen i po tome što je u hiljadugodišnjoj istoriji najstariji britanski suveren koji se popeo na tron. Njegovih sedam decenija kao naslednika bio je najduži period čekanja da se stupi na presto.

Kao princ od Velsa, Čarls je imao dosta vremena da odluči koje će ime uzeti kada konačno postane kralj. Imao je mogućnost da bira među nekoliko imena koje je dobio na rođenju, jer su kraljica Elizabeta Druga i princ Filip svog prvorođenog sina krstili kao Čarlsa Filipa Artura Džordža.

Prije nekih sedam godina u javnosti se pojavila informacija da će budući kralj nositi ime Džordž Sedmi – u spomen na svoga dedu, koji je rođen kao Albert, a u porodici su nastavili da ga zovu Berti, čak i pošto je postao kralj.

I kao što je londonski Tajms primetio te godine, „Zovite me Džordž, predlagao je Čarls“ kako bi kao Čarls Treći „izbegao nesrećne asocijacije na jedan od najkrvavijih perioda u istoriji monarhije“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana