Prirodnjački muzej u Svilajncu raj za najmlađe: Virtuelna soba i dinosaurusi u prirodnoj veličini

GS
Prirodnjački muzej u Svilajncu raj za najmlađe: Virtuelna soba i dinosaurusi u prirodnoj veličini

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, nakon višemjesečne pauze, ponovo je otvorio vrata za posjetioce.

Posjetioce očekuje devet stalnih postavki, dino-park sa replikama dinosaurusa u prirodnoj veličini, „kutak“ za najmlađe, restoran, igraonica, autentični ambijent i mnogo znanja, a od sredine aprila nova spektakularna, multimedijalna izložba, do sada neviđena na našim prostorima, prenosi B92.

„U pitanju je nova izložbena postavka Vremeplov. Pratimo svetske trendove u muzejskom izlaganju, tako da će ova izložba biti jedna od najmodernijih izložbi u Srbiji, ali i šire. Uvodi se najmodernija tehnologija za prikaz svih naučnih činjenica i eksponata i ta izložba se sastoji iz tri segmenta. U prvom segmentu ćemo objasniti oblast astronomije, tako da će posetioci pomoću tih novih tehnologija moći zapravo da budu u jednom svemirskom brodu i to ćemo dočarati audiovizuelnim efektima“, rekao je za Rinu Stefan Radević, kustos Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

On dodaje da je jedna od soba imersivna, tačnije virtuelna i u njoj se pomoću projektorae prolazi kroz cijelu geološku prošlost naše planete.

„Zamislite sobu u kojoj su na svim zidovima projekcije, tako da se vi zapravo nalazite u tom periodu o kome taj film govori. To je novi i najmoderniji način prikaza, budući da smo jedini u svetu koji prikazuju prirodne nauke na taj način. I poslednji segment jeste evolucija čoveka, gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa hologramom homoerektusa, praistorijskog čoveka, tako da svi posetioci kada prolaze, unutar jedne pećine, imaće priliku da se susretnu i sa njim“, ističe Radević.

Naglašava da je jedan od ciljeva rada Prirodnjačkog centra popularizacija nauke, čemu će doprinjeti nova postavka, modernim tehnologijama i interaktivnim prikazima nauke.

„Ono što je nama kao prirodnjačkom centru jako bitno jeste da popularizujemo nauku. Mi moramo da uvodimo najnovije tehnologije, kako bi se i odraslima, ali i našim najmlađim posetiocima dopale i približile te naučne činjenice. Tako će, kada uđu u imersivnu sobu, na podu biti projekcija lokvanja ili lotos i kako hodate tom sobom, ti lokvanji se pomeraju i to je efekat koji će biti zanimljiv našoj najmlađoj populaciji. Pored toga, na zidovima će moći da se vide dinosaurusi kako prelaze sa jednog na drugi zid, biće upotpunjeno zvučnim efektima. Mislim da će ovaj vid predstavljanja naučnih činjenica dovesti do još većeg broja posetilaca, kao i da razvijamo svest o nauci, ekologiji i svemu čime se prirodnjački centar zapravo bavi“, kazao je Radević.

Nova postavka biće dostupna oku posetilaca Pridrodnjačkog centra od aprila mjeseca, o čemu će svi ljubitelji prirode i dinosaurusa, ali i svi oni koji žele da prvi put dođu u Svilajnac, biti blagovremeno obavešteni na nalozima

centra na društveni mrežama.

Prirodnjački centar predstavlja jedinstvenu cjelinu. Ovdje možete naučiti nešto novo, možete se zabaviti, možete se odmoriti u našem parku.

„Neretko volimo da kažemo da kroz igru i zabavu učimo neke ozbiljne stvari”, zaključio je Radević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana