Ovce pomažu u očuvanju Pompeje

Tanjug
Ovce pomažu u očuvanju Pompeje

RIM - Stado ovaca na ispaši pomaže arheolozima da sačuvaju drevne ruševine Pompeje, rimskog grada koji je bio zatrpan pod metrima plovućca i pepela u katastrofalnoj erupciji Vezuva 79. godine nove ere. Arheolozi su otkrili samo oko dvije trećine lokacije od 66 hektara u Pompejima otkako su iskopavanja počela prije 250 godina.

Očuvanje neistraženih dijelova drevnog grada od erozije usljed protoka vremena, ali i prirodnih uticaja, je prioritet za one koji upravljaju lokalitetom. "Ako trava i druge biljke rastu u ili na drevnim zidovima i kućama, to je problem.

Zato pokušavamo da imamo održiv pristup cijeloj životnoj sredini kako bismo takođe izbjegli upotrebu supstanci, a zatim da izbjegnemo rast biljaka u pukotinama zidova i na ruševinama", rekao je direktor Arheološkog parka Pompeja Gabrijel Cutrigel. Stado od 150 ovaca raspoređeno je u "Ređo Pet", sjeverni dio grada, gdje su travnata brda prošarana ruševnim ostacima drevnih kuća i prodavnica.

"Ređo Pet" je i dalje nedostupan milionima posjetilaca koji svake godine dolaze u Pompeju, ali kao dio napora za očuvanje, Arheološki park je posljednjih godina pokrenuo nova iskopavanja na tom mjestu.

Među upečatljivim otkrićima iz 2018. godine su živopisne freske, prodavnica "brze hrane" i skeletni ostaci ljudi poginulih u erupciji.

Cutrigel je istakao da inicijativa za ovce ne doprinosi naporima za smanjenje emisije ugljenika, ali pomaže u uštedi novca i očuvanju pejzaža.

"To je i nešto što zaista daje predstavu o tome kakva je Pompeja bila u vrijeme kada je ponovo otkrivena. To su bile šume, vinogradi i ovce. To je bila ovakva ruralna sredina i usred toga ste imali Pompeju", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana