Овце помажу у очувању Помпеје

Танјуг
Овце помажу у очувању Помпеје

РИМ - Стадо оваца на испаши помаже археолозима да сачувају древне рушевине Помпеје, римског града који је био затрпан под метрима пловућца и пепела у катастрофалној ерупцији Везува 79. године нове ере. Археолози су открили само око двије трећине локације од 66 хектара у Помпејима откако су ископавања почела прије 250 година.

Очување неистражених дијелова древног града од ерозије усљед протока времена, али и природних утицаја, је приоритет за оне који управљају локалитетом. "Ако трава и друге биљке расту у или на древним зидовима и кућама, то је проблем.

Зато покушавамо да имамо одржив приступ цијелој животној средини како бисмо такође избјегли употребу супстанци, а затим да избјегнемо раст биљака у пукотинама зидова и на рушевинама", рекао је директор Археолошког парка Помпеја Габријел Цутригел. Стадо од 150 оваца распоређено је у "Ређо Пет", сјеверни дио града, гдје су травната брда прошарана рушевним остацима древних кућа и продавница.

"Ређо Пет" је и даље недоступан милионима посјетилаца који сваке године долазе у Помпеју, али као дио напора за очување, Археолошки парк је посљедњих година покренуо нова ископавања на том мјесту.

Међу упечатљивим открићима из 2018. године су живописне фреске, продавница "брзе хране" и скелетни остаци људи погинулих у ерупцији.

Цутригел је истакао да иницијатива за овце не доприноси напорима за смањење емисије угљеника, али помаже у уштеди новца и очувању пејзажа.

"То је и нешто што заиста даје представу о томе каква је Помпеја била у вријеме када је поново откривена. То су биле шуме, виногради и овце. То је била оваква рурална средина и усред тога сте имали Помпеју", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана