Osam horor filmova koji su inspirisani istinitim događajima

GS
Osam horor filmova koji su inspirisani istinitim događajima

''Čudovošta su stvarna kao i duhovi. Oni žive u nama i ponekad - oni pobjede”, rekao je Stiven King, jedan od najslavnijih pisaca u horor žanru.

Naravno, nije doslovno mislio na duhove i čudovišta, već se tim rečima poslužio kako bi opisao tamnu stranu čoveka, a priče koje su inspirisale ove filmove dokazuju da je itekako bio u pravu.

U nastavku vam prenosimo listu, portala Indeks.hr, filmova koji su inspirisani ljudima i događajima iz stvarnog života, uz napomenu da se i dalje radi o filmovima, pa nemojte da očekujete da će baš sve u njima biti doslovno prepričana stvarnost.

1. ‘’Psi ljubavi’’ (Hounds of Love)

Australijski triler iz 2016. govori o tinejdžerki koju je oteo i terorisao par ubica. Film je inspirisan stvarnim parom ubica Dejvidom i Ketrin Birni Davidom koji su osamdesetih ubili četiri mlade žene koje su prethodno oteli i odveli u svoju kuću, dok je peta uspjela da pobegne, a zahvaljujući njoj policija im je ušla u trag. Film je snimljen po njenoj priči.



 

2. ’’Izgladneli’’ (Ravenous)

Ovaj film inspirisan je kanibalom Alfredom Pakerom koji je priznao da je ubio i pojeo nekoliko ljudi koji su putovali s njim kroz planine Kolorada tokom jedne izuzetno jake zime 1874. godine.

 




3. ''Henri: Portret serijskog ubice''

Psihološki horor iz 1986. prati pohod ubice čiji je lik nastao po uzoru na američkog serijskog ubicu Henrija Lukasa koji je, nakon što su ga uhvatili, tvrdio da je ubio čak sto ljudi, ali na kraju je osuđen za 11 ubistava.

 




4. ’’Vučiji potok’’ ( Wolf Creek)

Film o troje turista koji stopiraju Australijom i tako upadnu u kandže sadističkog lokalca koji je inspirisan ubistvima Ivana Milata i Bredlija Džona koji su osuđeni za ubijanje autostopera.

 



5. “Otvorena voda” (Open Water)

Film govori o paru ronilaca koji se greškom nađu ostavljeni usred okeana punog ajkula. Priča je bazirana na sudbini koju je doživelo dvoje američkih turista Tom i Ajlin Lonergan koji su tako ostavljeni usred izleta. Kompanija s kojom su išli na izlet grešku je primjetila tek dva dana kasnije, a njih više nikad nisu našli. U stvarnosti se nije radilo o napadu ajkula budući da su pronašli njihova ronilačka odela i ona nisu bila oštećena, piše Cosmopolitan. Pretpostavlja se da su se utopili.


 

6. Damer

Radi se o biografskom filmu koji prati život jednog od najpoznatijih i najokrutnijih serijskih ubica: Džefrija Damera koji je ubio 17 mladića. Dahmer je takođe bio nekrofil i kanibal, a izrađivao je i predmete od dielova tiela svojih žrtava.

 

7. ’’Kobni blizanci’’ (Dead Ringers)

Film iz 1988. prati dva ginekologa, identična blizanca koji dobro iskorićavaju činjenicu da ih niko ne razlikovati. Snimljen je prema romanu Džeka Gislanda pod nazivom Blizanaci koji je inspirisan stvarnim pričama ginekologa koji su voljeli da menjaju mjesta kako bi zavarali svoje pacijentkinje.

 

8. ''Masakr motorne testere u Teksasu” (The Texas Chainsaw Massacre)

Kultni film iz 1974. priča je o kući koju opsjeda ubica Lederfejs čiji je lik navodno inspirisan monstruoznim ubicom Edom Gejinom. Gejin je imao nekrofilske sklonosti pa je takođe poznato da je iskopavao leševe od kojih je izrađivao jezive predmete poput maski za lice od ljudske kože ili činije od lobanja
 

 

(B92)


 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana