Осам хорор филмова који су инспирисани истинитим догађајима

ГС
Осам хорор филмова који су инспирисани истинитим догађајима

''Чудовошта су стварна као и духови. Они живе у нама и понекад - они побједе”, рекао је Стивен Кинг, један од најславнијих писаца у хорор жанру.

Наравно, није дословно мислио на духове и чудовишта, већ се тим речима послужио како би описао тамну страну човека, а приче које су инспирисале ове филмове доказују да је итекако био у праву.

У наставку вам преносимо листу, портала Индекс.хр, филмова који су инспирисани људима и догађајима из стварног живота, уз напомену да се и даље ради о филмовима, па немојте да очекујете да ће баш све у њима бити дословно препричана стварност.

1. ‘’Пси љубави’’ (Hounds of Love)

Аустралијски трилер из 2016. говори о тинејџерки коју је отео и терорисао пар убица. Филм је инспирисан стварним паром убица Дејвидом и Кетрин Бирни Давидом који су осамдесетих убили четири младе жене које су претходно отели и одвели у своју кућу, док је пета успјела да побегне, а захваљујући њој полиција им је ушла у траг. Филм је снимљен по њеној причи.



 

2. ’’Изгладнели’’ (Ravenous)

Овај филм инспирисан је канибалом Алфредом Пакером који је признао да је убио и појео неколико људи који су путовали с њим кроз планине Колорада током једне изузетно јаке зиме 1874. године.

 




3. ''Хенри: Портрет серијског убице''

Психолошки хорор из 1986. прати поход убице чији је лик настао по узору на америчког серијског убицу Хенрија Лукаса који је, након што су га ухватили, тврдио да је убио чак сто људи, али на крају је осуђен за 11 убистава.

 




4. ’’Вучији поток’’ ( Wolf Creek)

Филм о троје туриста који стопирају Аустралијом и тако упадну у канџе садистичког локалца који је инспирисан убиствима Ивана Милата и Бредлија Џона који су осуђени за убијање аутостопера.

 



5. “Отворена вода” (Open Water)

Филм говори о пару ронилаца који се грешком нађу остављени усред океана пуног ајкула. Прича је базирана на судбини коју је доживело двоје америчких туриста Том и Ајлин Лонерган који су тако остављени усред излета. Компанија с којом су ишли на излет грешку је примјетила тек два дана касније, а њих више никад нису нашли. У стварности се није радило о нападу ајкула будући да су пронашли њихова ронилачка одела и она нису била оштећена, пише Цосмополитан. Претпоставља се да су се утопили.


 

6. Дамер

Ради се о биографском филму који прати живот једног од најпознатијих и најокрутнијих серијских убица: Џефрија Дамера који је убио 17 младића. Дахмер је такође био некрофил и канибал, а израђивао је и предмете од диелова тиела својих жртава.

 

7. ’’Кобни близанци’’ (Dead Ringers)

Филм из 1988. прати два гинеколога, идентична близанца који добро искорићавају чињеницу да их нико не разликовати. Снимљен је према роману Џека Гисланда под називом Близанаци који је инспирисан стварним причама гинеколога који су вољели да мењају мјеста како би заварали своје пацијенткиње.

 

8. ''Масакр моторне тестере у Тексасу” (The Texas Chainsaw Massacre)

Култни филм из 1974. прича је о кући коју опсједа убица Ледерфејс чији је лик наводно инспирисан монструозним убицом Едом Гејином. Гејин је имао некрофилске склоности па је такође познато да је ископавао лешеве од којих је израђивао језиве предмете попут маски за лице од људске коже или чиније од лобања
 

 

(Б92)


 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана