Marinko Vojinović pravi tradicionalni janjski sir i kajmak

Srna
Marinko Vojinović pravi tradicionalni janjski sir i kajmak

ŠIPOVO - Marinko Vojinović iz sela Gorica, udaljenog 13 kilometara od Šipova, jedan je od rijetkih muškaraca koji se odvažio da ostane u surovom planinskom kraju i po tradicionalnom receptu proizvodi nadaleko čuveni janjski sir i kajmak.

Vojinović pravi sireve i kajmak prema isprobanim metodama koje se u ovom podneblju prenose sa generacije na generaciju, sa “koljena na koljeno”, te tako čuvaju od prolaznosti i zaborava.

On priča da ima dvadesetak krava, uglavnom simentalki, i da sve dobijeno mlijeko pretvara u sirovine, kao što su tvrdi sir, svježi sir, mliječni namaz i kajmak. Svi njegovi proizvodi su, kaže, prirodni, a so jedina dodata supstanca u njima.

“Tek pomuzeno mlijeko se prokuva, pa se dodaje kiselo mlijeko i tad nastaje proces razdvajanja sira i surutke, a onda ide proces stavljanja u kalupe i soljenje. Za kilogram sira mi je potrebno od šest do sedam litara mlijeka”, navodi Vojinović.

On dodaje da u ovom periodu dnevno proizvede tri do pet kilograma sira, a preko ljeta 15 do 20 kilograma. Osim svježeg sira, pravi i zreli, tvrdi sir koji mora da odstoji u podrumu od 40 do 60 dana, koliko je potrebno da sazri.

“Kad odleži u podrumu, on se ubuđa i stvori svoju zaštitu. Nekad u te sireve stavim srijemuš, a nekad ih pravim sa svježom i ljutom paprikom, sve prema želji mušterija”, kaže Vojinović.

On objašnjava da je proces pravljenja kajmaka veoma složen i da je potrebno pronaći adekvatnu temperaturu za mlijeko.

“Pravljenje kajmaka je složeniji proces, na vatri se mlijeko uskuvava, a vatra ne smije biti ni slaba ni prejaka, mora biti konstantna temperatura kako bi se uhvatio pravi kajmak”, priča Vojinović.

BRENDIRANjE JANjSKOG SIRA I KAJMAKA

Vojinović svoje proizvode prodaje prijateljima i njihovim poznanicima, a vjeruje da će preko nedavno osnovanog udruženja “Janjski kajmak” imati sigurniji plasman na tržište.

“Udruženje 'Janjski kajmak' osnovano je prije dvije godine, cilj nam je bio brendiranje janjskog sira i kajmaka. Urađen je elaborat i sad treba da se dovrši geografska zaštita proizvoda koja bi omogućila distribuciju i trgovinske lance koji garantuju stalni otkup i sigurnu cijenu”, kaže on.

Cijena običnog sira i sira za mazanje iznosi 10 KM, dok je za zreli sir i kajmak potrebno izdvojiti 15 KM.

Do sada je ove proizvode od mlijeka izlagao na sajmovima u Beogradu i u Mrkonjić Gradu, kao i lokalnom izletištu Janjske otoke.

“Preko ljeta obučem janjsku nošnju i u našem izletištu Janjske otoke prezentujem proizvode, koje turisti kupuju jer su 100 odsto organski i jer u njima nema nikakve hemije”, ističe Vojinović.

On naglašava da ni pomoć lokalne zajednice ne izostaje i da je preko Ifada nabavio mini-siranu, te da često ide i na predavanja koja se organizuju putem Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede.

Vojinović kaže da je život na selu lijep, te da on pokušava da se zadrži ovdje, u selu Gorica, u janjskom kraju, u blizini manastira Glogovac.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana