Manastir Đurđevi stupovi je pet puta spaljivan i obnavljan

Tanjug
Manastir Đurđevi stupovi je pet puta spaljivan i obnavljan

BERANE - Manastir Đurđevi stupovi kod Berana, u kojem se održava ceremonija ustoličenja izabranog mitropolita budimljansko-nikšićkog Metodija, je spomenik države Nemanjića i imao je kapitalnu ulogu u očuvanju nacionalne svijesti, jedinstva srpskog naroda i širenju kulture na prostoru sjevera Crne Gore.

Podignut je 1213. godine i zadužbina je gospodara Budimlja, župana Stefana Prvoslava, sina Velikog župana Tihomira, a sinovca Stefana Nemanje.

Godine 1219. u Đurđevim Stupovima je Sveti Sava osnovao jednu od prvih sedam episkopija - četvrtu po redu, o čemu se u zapisu kaže: “Četvrtago vladiku postavi Sveti Savo u Budimlju u hram Svetoga Georgija”.

Zahvaljujući ulozi Budimljanske eparhije, sve do polovine XVII vijeka na ovim prostorima nije bilo islamiziranja stanovništva.

Đurđevi stupovi poznati su i po tome što je u njima 1857. godine donijeta odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom.

Jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača.

Od 2001. godine, manastir je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke. Po ustrojstvu je muški opštežiteljni manastir.

Crkva je posvećena Sv. velikomučeniku Georgiju.

Manastir je u prošlosti pet puta spaljivan i razaran, ali isto toliko puta i obnavljan.

Manastir je početkom avgusta 2013. obilježio osam vekova postojanja, a pokojni mitropolit Amfilohije je tada rekao da taj crkveni kompleks pokazuje vrijednost zadužbine Nemanjića i vjere naroda u hrišćanske svetinje.

“Manastir je nosio krst, koji je i nosio narod ovog podneblja. Raspeće naroda kroz vijekova je bilo i raspeće manastira. Đurđevi stupovi su pet puta rušeni i paljeni za vrijeme turske okupacije”, podsjetio je tada mitropolit Amfiloije.

Tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao da je manastir Đurđevi stupovi simbol slobode, a time što je pet puta obnavljan poslao je vječnu poruku neuništivosti.

“Manastir je i simbol kulturne vrijednosti ovog kraja Crne Gore, kao i veze sa ostalim dijelovima naše države”, rekao je Vujanovoić i istakao da “manastir nosi i simboliku bliskosti Srbije i Crne Gore, odnosno dva stara i bratska naroda srskog i crnogorskog”.

Tada episkop Joanikije, koji je do izbora za mitropolita crnogorsko-primorskom u manastiru stolovao dvije decenije, rekao je da je malo manastira koji su u prošlosti stradali kao što je Đurđevi stupovi, ali je njegova veličina u tome što je svaki put ponovo obnavljan.

Gde su milijarde ISIL-a?
Gde su milijarde ISIL-a?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana