Lik Džokera decenijama inspiracija u svijetu filma: Tragični komedijaš šarenog lica

Milanka Mitrić
Lik Džokera decenijama inspiracija u svijetu filma: Tragični komedijaš šarenog lica

Banjaluka – Ljubičasto odijelo, špil karata, obojeno lice, zarazni smijeh, ekscentrični postupci sve to i još više dio je ličnosti svima poznatog Džokera.

Džoker je antijunak u borbi sa sobom i sa svijetom koji ga okružuje, od svog nastanka, prošao je kroz različite faze, bivao je adaptiran kroz animirane i igrane filmove, a sada je doživio još jednu filmsku adaptaciju, sa nešto drugačijim osvrtom na lika iz stripa i sa filmom apsolutno posvećenim njemu. Hoakin Finiks u film “Džoker” donosi drugačiji uvid u njegovu ličnost, čije postupke podrobnije upoznajemo, sa kojim saosjećamo i čije postupke pokušavamo da razumijemo. Donosi priču koja objašnjava zašto smo svi to što jesmo, zašto radimo to što radimo i koja je pozadina iza svega toga.

Lik Džokera prvi put se pojavio daleke 1940. godine, u stripu “Betmen”, kao glavni negativac, i protivnik Betmena. Inspiracija za stvaranje lika bio je Konrad Fajt, odnosno lik kojeg je glumio u filmu “Čovjek koji se smije” – Gvinplen. Film je nastao po istoimenom romanu Viktora Igoa, objavljenom 1928. godine. Počevši od prikaza u izrazito negativnom svjetlu, kao klasičnog negativca, koji svijet, ubistva i sve negativne radnje pečatira špilom karata, preko običnog šaljivdžije, tragičara koji prazninu ograđuje humorom, zamkama i smicalicama, do histeričnog komedijaša, a u isto vrijeme izuzetno tragičnog čovjeka, koji se protiv svijeta i sa svijetom bori, Džoker je, čini se, prošao kroz sve faze i moguće pristupe za razvoj njegovog lika.

Početak prikazivanja filma “Džoker” u režiji Toda Filipsa je pravi povod za osvrt na adaptacije koje su tokom proteklih nekoliko decenija stvarane, a prikazale su istinsku fleksibilnost koju ovaj lik posjeduje te im se pristupalo na zaista različite načine.

Cezar Romero

Prvi glumac koji je igrao Džokera jeste Cezar Romero, i to u originalnoj seriji “Betmen”, 1966. godine. Prije nego što se prihvatio te uloge, osim što je bio talentovan glumac, bio je i plesač.

Džek Nikolson

Džek Nikolson glumio je Džokera u filmu Tima Bartona, prije čak trideset godina. Ostavio je upečatljiv trag ovom ulogom, koju je prihvatio jer je vjerovao u Bartonovu viziju čitave priče o Betmenu.

Mark Hamil

Mark Hamil postao je čovjek koji je bio glas Džokera u animiranoj seriji, koja je s prikazivanjem počela 1992. godine. On je glumac koji je igrao Džokera najduže od svih glumaca.

Kevin Majk Ričardson

Kevin Majk Ričardson pozajmljivao je glas drugačijem Džokeru, u filmu “Betmen” iz 2004. godine.

Džef Benet

Džef Benet bio je Džokerov glas u filmu  “Batman: The Brave and The Bold” koji je objavljen 2008. godine. Džoker je tada rađen po liku iz šezdesetih godina.

Stiv Blum

Stiv Blum bio je glas Džokera u Lego verziji koja je prikazala ovog antijunaka i to u ostvarenju “Lego Batman: The Videogame”, objavljenoj takođe 2008. godine.

Hit Ledžer

Hit Ledžer bio je prvi glumac u vremenskom rasponu od skoro 20 godina, koji je glumio ovog lika na velikom platnu i to u filmu “Mračni vitez” iz 2008. godine,  filmu Kristofera Nolana.

Od svih verzija Džokera ona koju je stvorio Ledžer smatra se jednom od najboljih i najcjenjenijih verzija ikada. On je čak jedini glumac koji je nagađen “Oskarom” za ovu ulogu, i to posthumno, nakon smrti u 28. godini.

Džon Di Mađo

Džon Di Mađo je dao glas Džokeru u ostvarenju “Batman: Under the Red Hood.”

Brent Spiner

Brent Spiner je postao Džoker u verziji iz 2011. godine “Young Justice” series.

Majk Emerson

Majk Emerson je igrao stariju verziju Džokera u “Batman: The Dark Knight Returns.” iz 2011. godine.

Troj Bejker

Glumac Troj Bejker je preuzeo ulogu Marka Hamila, i dao glas Džokeru u video igri “Arkham: Orgins.” Objavljenoj 2013. godine.

Zak Galifijanakis

Glumac Zak Galifijanakis igrao je malo jednostavniju verziju Džokera u Lego filmu “Betmen”.

Džared Leto

Glumac koji je igrao Džokera prije Finiksa je Džared Leto. Isto kao što je Ledžerov Džoker hvaljen, tako je Letov kuđen. Leto je Džokera glumio u filmu “Odred otpisanih”, iz 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana