Kako izgleda kripta gde je sahranjen patrijarh Irinej VIDEO

GS
Kako izgleda kripta gde je sahranjen patrijarh Irinej VIDEO

Kripta u hramu Svetog Save se sastoji iz dva dijela: Crkve Svetog kneza Lazara, koji je liturgijski deo, i grobnice koja se nalazi iza oltara, gde je sahranjen patrijarh Irinej.

Završena je 2016. godine. Profesor Goran Jović sa Fakulteta likovnih umjetnosti kaže za RTS da je kripta koja se nalazi ispod centralnog naosa hrama formirana nakon ponovnog pokretanja radova.

Goran Jović kaže za RTS da je ideja o kripti osmišljena da postoji u okviru hrama od samih projektanata hrama profesora Nestorovića i Deroka.

Razgovor Dragane Biberović sa Goranom Jovićem

“Prvobitna ideja je bila da bude daleko manja. Ono što danas postoji u delu kripte je deo stare grobnice koji je formiran građevinski postavljanjem kamena temeljca 1939. godine, a nakon ponovnog obnavljanja radova koji je pokrenuo patrijarh Pavle 2001. godine formirana je kripta koja se nalazi ispod centralnog naosa hrama”, navodi Jović.

Kripta je prvobitno imala namjenu da postane dio muzeja SPC.

“Prostor iza oltara i grobnica je specifična po tome što će tu biti pohranjeni zemni ostaci naših budućih patrijaraha ili velikana koje će imati naša crkva i narod”, rekao je Jović.

Nova kripta patrijaraha, kako se naziva, jeste, navodi, povezana sa dijelom centralne kripte sa dva ulaza.

“Tematikom živopisa su naslikane predstave koje govore o raspeću i stradanju Hristovom”, navodi Jović.

Patrijarh Irinej je, dodaje, bio vrlo prisutan u samom procesu rada.

“Oslikavanje kripte je počelo konkursnom izložbom i nakon te izložbe se ušlo u razradu skica i crteža koji su kasnije rezultirali oslikavanjem”, istakao je Jović. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana