Bogatstvo milijardera tokom korone poraslo na 10,2 biliona dolara

Sputnjik
Bogatstvo milijardera tokom korone poraslo na 10,2 biliona dolara

LONDON - Tokom pandemije korona virusa ukupno bogatstvo svjetskih milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara.

Kako je navedeno u izvještaju švajcarske banke UBS, od kada je počela kriza koju je izazvala pandemija Kovid-19, od aprila do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 odsto, u vrijeme kada su milioni ljudi ostali bez posla, prenio je britanski dnevnik "Gardijan".

Do porasta njihovog bogatstva došlo je u prvom redu zbog berzanskih kretanja tokom pandemije, koji su bili na najnižem nivou tokom globalnih mjere karnatina u martu i aprilu.

UBS je saopštio da je bogatstvo milijardera dostiglo novi maksimum, nadmašivši prethodni vrhunac od 8,9 biliona dolara dostignut krajem 2017. godine.

I broj milijardera, takođe, je dostigao novi maksimum - sada ih ima 2.189, dok ih je 2017. godine bilo 2.158.

Jozef Stadler, šef UBS-ovog odjeljenja za globalne porodične kancelarije, smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više dionica kompanija u trenutku kada tržišta širom svijeta krahiraju.

Međutim, i vrijednost deonica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci.

Stadler smatra da milijarderi imaju apetit za značajan rizik i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću.

Čelnik američke korporacije Amazon Džef Bezos i dalje je najbogatiji čovjek na svijetu, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 189 milijardi dolara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana