ANALIZA "GLASA SRPSKE": Kako je Zapad ujedinio Ruse

Veljko Zeljković
ANALIZA "GLASA SRPSKE": Kako je Zapad ujedinio Ruse

BANjALUKA - Zapadne zemlje svojim odnosom prema Rusiji i mnogobrojnim sankcijama kojima su htjeli baciti ovu zemlju na koljena dobrim dijelom su zaslužne za istorijski rekordnu izlaznost birača i više nego ubjedljivu pobjedu Vladimira Putina na predsjedničkim izborima.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar i naučni savjetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Dragan Petrović, komentarišući preliminarne rezultate predsjedničkih izbora u Rusiji, a prema kojima je Putin osvojio više od 87 odsto glasova.

Prema riječima Petrovića, činjenica je da je na ovim izborima, održanim od 15. do 17. marta, glasao rekordan broj ljudi, više od 74 odsto od 112,3 miliona registrovanih birača, što je najveći angažman u modernoj istoriji ruske nacije i može se slobodno konstatovati da je Zapad ujedinio Ruse, ali i da je ovolika podrška jasan signal šta građani misle o dosadašnjoj Putinovoj politici.

- Mislim da je ovo dobro kako za Rusiju, tako i ostatak demokratskog sveta. Ovo je prilika da Putin, politički i prekaljeni politički veteran, u narednih šest godina, koliko je predsednički mandat, zaokruži započetu priču, odnosno epohu. To podrazumeva i pitanje Ukrajine, pripajanje i integrisanje otcepljenih regiona, što bi predstavljalo i temelje obnove Rusije kakva nam je bila poznata nekada. I to što se prvi put glasalo u Hersonu, Zaporožju, LNR i DNR, o tome svedoči. Putin je na ovaj način dobio nedvosmislenu podršku svog naroda da realizuje jedan veliki poduhvat, odnosno zeleno svetlo za stvaranje nekog boljeg i pravednijeg sveta u saradnji sa Kinom, ali i drugim članicama BRIKS-a, a što nikako nije u interesu dela zapadnog sveta, pre svega onog koji se hrani sprovodeći i namećući svoju hegemoniju i neoliberalni kapitalizam - kaže Petrović.

Izlaznost

Slično mišljenje ima i politički analitičar Aleksandar Mitić navodeći da su zapadne sankcije i pokušaji da se Rusija po svaku cijenu baci na koljena bili očigledno kontraproduktivni te da je rekordna izlaznost i nova podrška Putinu dobrim dijelom rezultat i tog poznatog ruskog bunta i inata, koji je karakterističan i za srpski narod.

- Otkako je na vlasti Putin se uspešno borio sa svim krizama. Ljudi su to prepoznali, baš kao i njegove napore da porodicu postavi kao jedan od najznačajnijih stubova države. Zalaže se za tradicionalne vrednosti te je vratio crkvu u svakodnevni život, ali je i pokazao da neće dozvoliti da se u Vašingtonu i Briselu kroji budućnost Rusije. Uspio se izboriti i sa sankcijama i podići životni standard. Treba se prisetiti da je on dao šansu zapadnim zemljama u tim nekim prvim godinama svog mandata. Pokušavao je stvoriti mostove saradnje i jednu novu bezbednosnu infrastrukturu za Evropu. Nažalost, s druge strane nije bilo razumevanja. I kada sve imamo u vidu, onda nas ne treba začuditi što on i dalje uživa ogromnu podršku građana - kaže za “Glas Srpske” Mitić.

Za razliku od Kine, Indije i drugih zemalja, zapadne zemlje su listom osudile izbore u Rusiji, ocjenjujući da nisu ni slobodni, ni pošteni. Mitić kaže da su negativne reakcije zapadnih zvaničnika, koji smatraju da izbori nisu bili fer i slobodni, već pod represijom i zastrašivanjem, očekivani te da se radi o unaprijed napisanim saopštenjima.

- Zapad voli demokratiju samo onda kada rezultati izbora budu onakvi kakve su oni očekivali. Umesto da prihvate realnost, bojim se da oni ruše i poslednje mostove. Zapadni komentari da su ovi izbori pokazali da Rusija navodno nije spremna za mir, besmisleni su, jer dolaze iz usta onih koji se svojski trude da ovaj rat što duže potraje - istakao je Mitić.

Profesor međunarodnog prava Srđan Perišić smatra da ova Putinova pobjeda daje i Srbima snagu da Zapadu kažu definitivno “ne”, ali i nadu da mogu da opstanu u ovom svijetu. Prema njegovim riječima, poput ruskog naroda i svijeta koji ne želi da živi po modelima Zapada, tako ni Srbi ne žele da žive po diktatima, pritiscima, udarima koji dolaze iz Vašingtona, Londona i EU, odnosno NATO-a. On je ukazao da, bez obzira na to što je bila potpuno izvjesna, pobjeda Putina prije svega pokazuje veliko jedinstvo ruskog naroda koji se podigao u suprotstavljanju zapadnom svijetu. Slično mišljenje dijeli i politički analitičar Dragomir Anđelković, navodeći da ova pobjeda garantuje kontinuitet ruske državne politike kada je riječ o Zapadu, ali i pojačavanje podrške Srbima.

- Male zemlje kao što su Srbija i Republika Srpska ništa nisu mogle da urade samo kada je Zapad odlučivao, pošto nam nije naklonjen. Mnogo veći prostor za nas i za druge zemlje sveta je kada bude više centara moći i to se polako uspostavlja - rekao je Anđelković.

On je uvjeren da Rusija neće promijeniti svoju politiku prema Srbima, već, naprotiv da će pojačavati podršku svjesna da je u prošlosti možda i pravila grešku što ih nije podržavala i što je pokušavala da napravi neku vrstu balansa.

Rezultati

Na izborima održanim 2018. za Putina je glasalo 56.426.399 birača, a sada skoro 76 miliona. Ovo će Putinu, koji ima 71 godinu, omogućiti da ostane na vlasti najmanje do 2030. godine, a Rusijom vlada već od 2000. godine - što je najduža vladavina u Kremlju još od sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Inače, ovom, petom po redu pobjedom, Putin je osigurao još šest godina na vlasti, osvojivši 87,32 odsto glasova. Drugi kandidat za predsjednika Nikolaj Haritonov je osvojio 4,30 odsto glasova, Vladislav Davankov 3,80, Leonid Slucki 3,20 odsto. Interesantno je da su izbori za predsjednika Rusije, prvi put, trajali tri dana. Ali i da su sprovedeni u otcijepljenim ukrajinskim regionima, koje kontroliše ruska vojska. Izbore je obilježio i veliki broj sajber napada, kojih je bilo više od 12 miliona, što je, kako su saopštili ruski zvaničnici 150 puta više nego što je uobičajeno na izborima.

Kurs sloma globalnog poretka

Ugledni američki analitičar i bivši diplomata Džejms Džatras kaže da niko ko je upoznat sa Rusijom ne može da ospori rezultate predsjedničkih izbora te da oni tačno odražavaju mišljenje ruske javnosti. Smatra i da će Putin samo nastaviti tamo gdje je stao - kurs sloma globalnog poretka koji diktira Vašington i svjetskog finansijskog sistema u kojem dominira dolar. Evroazijski blok će, navodi on, nastaviti svoj uspon, dok je evroatlantski blok u padu. Kako kaže, nomenklatura u Vašingtonu i njeni evropski sateliti ne mogu učiniti ništa kada je riječ o tom pitanju, osim ako ne žele da počine nuklearno samoubistvo.

Svjetski mediji

Britanski list “Fajnenšl tajms” piše da je Putin ovom pobjedom najduže na vlasti još od vremena Josifa Staljina, uprkos pokušajima Zapada da uvede žestoke ekonomske sankcije protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

Američki “Njujork tajms”, sa druge strane, navodi da opozicija u Rusiji nije ostvarila nikakav uspjeh, a španski “Mundo” navodi da će Putin, nakon što mu bude završen i ovaj šestogodišnji mandat, biti lider Rusije koji je najduže na vlasti u posljednja dva vijeka. Britanski “Gardijan” piše da je Putin pobijedio na izborima sa ogromnim brojem glasova, ali i da je takav rezultat bio neizbježan. Španski “Pais” navodi da rezultati izbora pokazuju da je Putin odnio “gromoglasnu pobedu”, što je posebno važno, imajući u vidu da je izlaznost bila poprilično visoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana