Sa djevojkom na Mont Everest!

Miroslav Filipović
Sa djevojkom na Mont Everest!

Banjolučki alpinista Petar Pećanac, prvi čovjek iz BiH koji je osvojio Mont Everest, krov svijeta, početkom sljedeće godine pohodiće najviše vrhove Antarktika i Australije. Ako to uspije, Petrovo ime bilo bi zlatnim slovima upisano u knjigu vrhunskih alpinista koji su pohodili najveće vrhove na svih sedam kontinenata.

- To je moj životni san! Poslije osvajanja Everesta, najteže i najzahtjevnije planine, o čemu sam maštao cijeli život, sada imam veliku šansu da osvojim najviše vrhove sedam kontinenata - "seven summits" - rekao je za "Glas Srpske" Pećanac.

Da bi to ostvario, Petar planira da u januaru i februaru naredne godine pohodi još dva vrha - Vinson Masif na Antarktiku i Karstenove piramide, krov Australije.

- Na banjolučkom Trgu Krajine, na dočeku poslije osvajanja Everesta, obećao sam da ću pohoditi ostale vrhove. Uvjeren sam da ću ispuniti obećanje, ali, nažalost, još nemam novac potreban za ove ekspedicije koje koštaju 42.000 dolara - priča Pećanac.

I kada je kretao na Everest prošle godine, Petar nije imao dovoljno novca. U zadnji čas je podigao kredit. Sada očekuje podršku institucija Republike Srpske, grada Banje Luke i drugih sponzora.

Petar, inače, radi kao menayer - fotograf na američkom turističkom brodu. Trenutno plovi po Mediteranu. Obišao je cijeli svijet. Novac koji zaradi na brodu uglavnom potroši na ekspedicije i putovanja.

- Četiri godine radim na turističkim brodovima. Za mene je to najbolji posao na svijetu, jer se bavim onim što volim, to je fotografija, a obišao sam cijeli svijet, upoznao mnogo ljudi, različitih kultura... - nastavlja priču Petar.

Najljepše mjesto na svijetu za Petra je Bora Bora, egzotično ostrvo na Tahitiju, a bio je i u Veneciji, grčkom ostrvu Santorini, Njujorku, Sidneju, Novom Zelandu, Havajima, Meksiku...

- Na ostrvu Bora Bora ostali smo dva dana i tamo sam na plaži snimio predivan izlazak sunca, a istog dana sam se kupao sa morskim ražama i ajkulama! Bilo je isto tako adrenalina kao i kad se penjem na najviše vrhove - sjeća se Pećanac.

Međutim, bilo je na brodu i neprijatnih situacija.

- Između Novog Zelanda i Tasmanije jednom nas je uhvatio uragan koji je pomjerio brod za 30 stepeni na stranu i da kapetan nije okrenuo brod u pravcu vjetra, ko zna šta bi sve bilo. Talasi su bili ogromni, a brod je bio kao igračka među njima - prisjeća se Petar.

Tokom četvorogodišnjeg mornarskog života, veli, imao je brojne pustolovine da bi o njima mogao knjigu da piše.

Osim morskih priča, sjeća se Petar i brojnih dogodovština sa planina, koje je osvajao širom svijeta.

- Od mnogobrojnih ekspedicija pohod na Everest je bio najteži, jer je bilo jako teško popeti se na vrh i vratiti nazad. Jednako težak, a možda još i zahtjevniji, bio je i uspon na surovi i hladni Mek Kinli, gdje je temperatura padala ispod 50 stepeni. Morali smo da vučemo opremu i hranu za 20 dana, vremenski uslovi su bili nepovoljni, a na vrh sam se popeo sa neizdrživim bolovima u leđima i prehladom - dodaje Petar.

Elburs, najviši vrh Evrope, ostaće Petru u sjećanju po tome što mu je pred sam kraj ekspedicije javljeno da mu je umrla majka. Fizički ne, ali duhovno je, kaže, bio i na nedavno završenoj ekspediciji na Manaslu na Himalajima, jer je u njoj učestvovala njegova djevojka, alpinistkinja iz Srbije.

 - Drago mi je zbog moje djevojke, jer je uspjela da osvoji Manaslu i time potvrdi da je naša najbolja alpinistkinja. Sljedeće godine zajedno idemo na Mont Everest - rekao je Pećanac.

Ono što doživi na planini, u iskonskoj prirodi, kaže, ne može se ničim kupiti.

- Jutro na Himalajima, mir i spokoj koji čovjek tamo osjeti je nešto najljepše što se može doživjeti. Na Everestu vidimo da je priroda gospodar svega, i života i smrti. Everest je ledeni gospodar, do kraja života sjećaću se moći zbog stajanja na vrhu svijeta - rekao je Pećanac.

Pokorio brojne planine

U posljednjih par godina aktivnog bavljenja planinarstvom i alpinizmom, Pećanac se popeo na mnoge planine u BiH, Srbiji i svijetu. Osvojio je Musalu, najviši vrh Balkana, Grosglokner, najviši vrh Austrije, Grand Paradiso, najviši vrh Italije, Mon Blan, najviši vrh Francuske i Alpa, Akonkagvu, najviši vrh Južne Amerike, Mek Kinli, najviši vrh Sjeverne Amerike, Elbrus, najviši vrh Evrope, Kilimanyaro, najviši vrh Afrike, Mont Everest, najviši vrh Azije i svijeta, Čo Oju, šesti vrh na svijetu, Maona Ki, najviši vrh Havaja. Pećanac je član Planinarsko-alpinističko-orijentacionog kluba "Banja Luka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana