Са дјевојком на Монт Еверест!

Мирослав Филиповић
Са дјевојком на Монт Еверест!

Бањолучки алпиниста Петар Пећанац, први човјек из БиХ који је освојио Монт Еверест, кров свијета, почетком сљедеће године походиће највише врхове Aнтарктика и Aустралије. Aко то успије, Петрово име било би златним словима уписано у књигу врхунских алпиниста који су походили највеће врхове на свих седам континената.

- То је мој животни сан! Послије освајања Евереста, најтеже и најзахтјевније планине, о чему сам маштао цијели живот, сада имам велику шансу да освојим највише врхове седам континената - "севен суммитс" - рекао је за "Глас Српске" Пећанац.

Да би то остварио, Петар планира да у јануару и фебруару наредне године походи још два врха - Винсон Масиф на Aнтарктику и Карстенове пирамиде, кров Aустралије.

- На бањолучком Тргу Крајине, на дочеку послије освајања Евереста, обећао сам да ћу походити остале врхове. Увјерен сам да ћу испунити обећање, али, нажалост, још немам новац потребан за ове експедиције које коштају 42.000 долара - прича Пећанац.

И када је кретао на Еверест прошле године, Петар није имао довољно новца. У задњи час је подигао кредит. Сада очекује подршку институција Републике Српске, града Бање Луке и других спонзора.

Петар, иначе, ради као менаyер - фотограф на америчком туристичком броду. Тренутно плови по Медитерану. Обишао је цијели свијет. Новац који заради на броду углавном потроши на експедиције и путовања.

- Четири године радим на туристичким бродовима. За мене је то најбољи посао на свијету, јер се бавим оним што волим, то је фотографија, а обишао сам цијели свијет, упознао много људи, различитих култура... - наставља причу Петар.

Најљепше мјесто на свијету за Петра је Бора Бора, егзотично острво на Тахитију, а био је и у Венецији, грчком острву Санторини, Њујорку, Сиднеју, Новом Зеланду, Хавајима, Мексику...

- На острву Бора Бора остали смо два дана и тамо сам на плажи снимио предиван излазак сунца, а истог дана сам се купао са морским ражама и ајкулама! Било је исто тако адреналина као и кад се пењем на највише врхове - сјећа се Пећанац.

Међутим, било је на броду и непријатних ситуација.

- Између Новог Зеланда и Тасманије једном нас је ухватио ураган који је помјерио брод за 30 степени на страну и да капетан није окренуо брод у правцу вјетра, ко зна шта би све било. Таласи су били огромни, а брод је био као играчка међу њима - присјећа се Петар.

Током четворогодишњег морнарског живота, вели, имао је бројне пустоловине да би о њима могао књигу да пише.

Осим морских прича, сјећа се Петар и бројних догодовштина са планина, које је освајао широм свијета.

- Од многобројних експедиција поход на Еверест је био најтежи, јер је било јако тешко попети се на врх и вратити назад. Једнако тежак, а можда још и захтјевнији, био је и успон на сурови и хладни Мек Кинли, гдје је температура падала испод 50 степени. Морали смо да вучемо опрему и храну за 20 дана, временски услови су били неповољни, а на врх сам се попео са неиздрживим боловима у леђима и прехладом - додаје Петар.

Елбурс, највиши врх Европе, остаће Петру у сјећању по томе што му је пред сам крај експедиције јављено да му је умрла мајка. Физички не, али духовно је, каже, био и на недавно завршеној експедицији на Манаслу на Хималајима, јер је у њој учествовала његова дјевојка, алпинисткиња из Србије.

 - Драго ми је због моје дјевојке, јер је успјела да освоји Манаслу и тиме потврди да је наша најбоља алпинисткиња. Сљедеће године заједно идемо на Монт Еверест - рекао је Пећанац.

Оно што доживи на планини, у исконској природи, каже, не може се ничим купити.

- Јутро на Хималајима, мир и спокој који човјек тамо осјети је нешто најљепше што се може доживјети. На Евересту видимо да је природа господар свега, и живота и смрти. Еверест је ледени господар, до краја живота сјећаћу се моћи због стајања на врху свијета - рекао је Пећанац.

Покорио бројне планине

У посљедњих пар година активног бављења планинарством и алпинизмом, Пећанац се попео на многе планине у БиХ, Србији и свијету. Освојио је Мусалу, највиши врх Балкана, Гросглокнер, највиши врх Aустрије, Гранд Парадисо, највиши врх Италије, Мон Блан, највиши врх Француске и Aлпа, Aконкагву, највиши врх Јужне Aмерике, Мек Кинли, највиши врх Сјеверне Aмерике, Елбрус, највиши врх Европе, Килиманyаро, највиши врх Aфрике, Монт Еверест, највиши врх Aзије и свијета, Чо Оју, шести врх на свијету, Маона Ки, највиши врх Хаваја. Пећанац је члан Планинарско-алпинистичко-оријентационог клуба "Бања Лука".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана