Златне полуге продају у маркетима

Агенције
Златне полуге продају у маркетима

У јужнокорејским продавницама се поред нудли, кобасица и сличних прехрамбених производа од овог априла продају и - златне полуге.

Наиме, ЦУ, највећи трговински ланац у тој земљи, је у сарадњи са Корејском корпорацијом за ковање и штампање хартија од вриједности својим купцима понудио мале златне полуге, тежине од 0,1 до 1,87 грама. Најтеже полуге у радњама коштају око 165,7 долара, а најлакше 56,5 долара. Оне се продају уз различите поруке, као што су рођенданске и друге честитке.

Иако злато на рафовима на први поглед дјелује као веома необичан пословни подухват, показало се да ова роба “иде као алва”. Прва тура полуга тешких један грам распродата је већ за два дана. Најчешћи купци били су људи у тридесетим годинама који чине 41 одсто свих купаца мини златних полуга. Особе у четрдесетим чиниле су 35,2 одсто укупних купаца, а слиједили су их нешто старији грађани Јужне Кореје.

Увидјевши каква пословна шанса лежи у златним полугама и остали трговински ланци почели су да нуде мале златне полуге. Неке од њих продају се и на аутоматима, попут оних у којима се купују флашице воде и чоколадице, преноси Блиц бизнис.

Аналитичари кажу да раст тражње за златом није необичан у несигурним временима али је ово ипак преседан. Но, у ситуацији када корејска валута вон упорно слаби а вриједност злата расте, не би требало никога да зачуди нови талас раста интересовања за златом, чак и за оним у супермаркетима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана