Zelenih morskih kornjača gotovo dvaput više nego što se očekivalo

GS
Zelenih morskih kornjača gotovo dvaput više nego što se očekivalo

Najveća kolonija zelenih morskih kornjača na svijetu, koje polažu jaja na australskom ostrvu Raine na sjevernom kraju Velikoga koralnog grebena, gotovo je dvostruko veća nego što se ranije mislilo, saopštili su naučnici, pojasnivši da su im dronovi omogućili kvalitetniji način proučavanja ove ugrožene vrste.

Australski su naučnici ustanovili da se na ostrvu Raine, blizu vanjskog luka Velikoga koralnog grebna oko 64.000 zelenih morskih kornjača priprema položiti jaja, što je znatno više od očekivanog.

To su dobre vijesti za sve one koji su bili zabrinuti zbog smanjenja njihova broja.

"Kad smo uporedili rezultate brojenja uz pomoć bespilotnih letjelica i one koje smo realizovali iz čamaca, ustanovili smo da smo u prošlosti podcijenili brojke za gotovo dvaput", rekao je Richard Fitzpatrick, istraživač "Biopixel Foundation Oceans".

Rezultati istraživanja provedenog u decembru, koji su objavljeni u četvrtak u naučnom časopisu "PLOS ONE", pokazuju da će se korištenjem bespilotnih letjelica na najprecizniji način dokumentovati stanje i broj ovih ugroženih morskih stvorenja.

Ove su životinje proglašene ugroženom vrstom zbog lova, prikupljanja njihovih jaja, sve manje mjesta za gniježđenje i opasnosti od toga da ostanu zarobljene u ribarskim mrežama ili plastičnim vrećicama. U mnogim je državama zabranjeno njihovo izmještanje s prirodnih staništa, a mjesta na kojima polažu jaja često su zaštićena.

Zelene morske kornjače žive uglavnom u tropskim i subtropskim vodama i migriraju na velikim udaljenostima između hranilišta i plaža na kojima legu jaja.

Prije uvođenja dronova u proces praćenja zelenih morskih kornjača stručnjaci su njihove oklope obilježavali netoksičnom bijelom prugom te su ih brojili iz čamaca dok bi se životinje kretale prema obali.

No pritom su, zbog loše vidljivosti, brojali i označene i neoznačene kornjače, što se pokazalo nepreciznim.

"Korištenje dronova je sigurnije i preciznije, a podaci se trajno čuvaju pa ćemo ih koristiti u budućnosti, a nadamo se i da ćemo uskoro uspjeti automatizovati brojenje uz pomoć video snimaka uz korištenje opcije umjetne inteligencije”, kazao je voditelj istraživanja, Andrev Dunstan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana