Pogledajte kako izgleda putnički avion pretvoren u luksuznu vilu

G.S.
Foto: TRVL Media

Na izazovnoj lokaciji iznad plaže Nyang Nyang na Baliju, na visini od 150 metara, stoji neobično stambeno zdanje koje je nekada bilo Boing 737.

Ova građevina, poznata kao Privatna avio-vila, transformisana je iz funkcionalnog aviona u prostor raskošnog luksuza, uključujući i spavaću sobu sa đakuzijem umesto pilotske kabine.

Projekat preuređenja aviona u stambeni objekt dizajnirao je Geometrium Studio. Avion, koji je prethodno bio u redovnoj upotrebi u Indoneziji, nakon povlačenja transportovan je na ovo teško dostupno mesto uz pomoć kamiona i krana, a zatim je temeljno renoviran, prenosi portal Građevinarstvo.

Zbog lokacije na vrhu litice, ali i unutrašnjih prostornih ograničenja aviona i nepraktičnih dimenzija, preuređenje u luksuzno domaćinstvo bilo je zaista složeno. Kao odgovor na ove izazove, Geometrium Studio je implementirao novi sistem ventilacije i klimatizacije, dok su električni i vodovodni sistemi pažljivo sakriveni u teretnom delu.

Posebno dizajnirani nameštaj prilagođen je zakrivljenim zidovima, a svetle boje i prirodni materijali poput drveta i betona su korišćeni za vizuelno proširenje prostora.

Zaobljeni oblici diskretno su integrisani u unutrašnji dekor, odražavajući oblik trupa aviona, uključujući detalje u kupatilu i ostalim manjim unutrašnjim elementima. Ogledala su postavljena tako da vizuelno uvećaju prostor, a prirodno svjetlo je pojačano kroz dodatne prozore.

 

Prilaz vili moguć je putem ili preko obližnjeg heliodroma, a pristup unutrašnjosti omogućuju lebdeće stepenice koje vode do centralnog dijela sa kuhinjom, dnevnim boravkom i trpezarijom. Ovaj centralni prostor se nadovezuje na krila aviona koja sadrže terase s impresivnim pogledima, pri čemu jedno krilo štrči iznad litice.

Iz centralnog dijela se ulazi u dve spavaće sobe, od kojih se jedna nalazi u bivšoj pilotskoj kabini s đakuzijem i bračnim krevetom, dok se druga spavaća soba, takođe sa sopstvenim kupatilom, nalazi u zadnjem dijelu aviona.

Sačuvana su originalna vrata aviona koja omogućavaju izlaz iz spavaćih soba na male površine sa mrežom, idealne za opuštanje i uživanje u pogledu. Pored aviona nalazi se bazen koji se izdiže iznad litice, a tu je i prostor za vatru.

Ova projekat je osmišljen 2020. godine, a završen krajem 2023. Privatna avio-vila je dostupna za iznajmljivanje preko Airbnb-a, s cijenama koje se kreću od 2.000 do preko 5.000 dolara za noć, u zavisnosti od godišnjeg doba i dužine boravka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana