Arheolozi vjeruju da su pronašli vilu prvog rimskog cara Augusta

G.S.
Foto: Dejli Mejl

Vila u blizini Vezuva možda je mjesto gdje je umro August, prvi rimski car.

Istraživači kažu da vila koju je zatrpala erupcija 79. godine odgovara zapisima o smrti rimskog cara 14. godine.

Ruševine rimske vile u blizini Vezuva, otkrivene ispod ostataka druge vile izgrađene iznad nje mnogo godina kasnije, možda su bile mjesto gdje je August, prvi rimski car, udahnuo posljednji put, kažu arheolozi.

Čini se da je ranija vila, za koju iskopavanja sugerišu da je bila naseljena prije prvog vijeka nove ere, uništena u razornoj erupciji vulkana Vezuv 79. godine a kasnija vila tamo je sagrađena u drugom vijeku.

Istraživači sa Univerziteta u Tokiju radili su na tom mjestu više od 20 godina i sada se nadaju da će daljnja iskapanja utvrditi da je ranija vila zaista mjesto gdje je August umro 14. godine.

„Naše nalazište je vjerovatno jedina, ili jedna od samo nekoliko mogućnosti koje imamo“, rekla je za  Mariko Muramatsu, arheolog sa Univerziteta u Tokiju koja vodi projekt.

Napomenula je da to mjesto odgovara spisima rimskih istoričara Tacita, Svetonija i Kasija Diona, koji su zabilježili da je August umro 14. godine u vili svoje porodice u blizini Nole.

Ali tačna lokacija vile nije poznata, rekao je Muramatsu. Moderni grad Nola nalazi se oko 8 kilometara sjeveroistočno od arheološkog nalazišta Soma Vesuviana, na sjevernim padinama Vezuva.

Vila iz drugog vijeka u Soma Vesuviana uništena je erupcijom Vezuva u petom vijeku, a njene zatrpane ruševine otkrivene su 1929. Identificikova su kao moguća lokacija Augustove vile, ali nedostatak sredstava spriječio je lokaciju da dalje se istražuje.

Godine 2002. tim Univerziteta u Tokiju i lokalni arheolozi započeli su rad na nalazištu i otkrili mnoge prekrasne mramorne kipove i druge artefakte.

 

Ali studije arheoloških slojeva pokazale su da datiraju nakon erupcije 79. godine.

Sada, kada su arheolozi iskopali mnogo dublje slojeve nalazišta, otkrili su ruševine dijela ranije vile koja je tamo izgrađena prije erupcije i bila zatrpana slojevima stijena i pepela koje je izbacio vulkan, prenosi Kliks.

Osim toga, njihova istraživanja su pokazala da je erupcija uništila i dijelove sjevernih padina vulkana. Do sada se smatralo da je erupcija A.D. 79. uglavnom pogodila gradove na jugu, poput Pompeja.

„Sada imamo jasne dokaze koji pokazuju... da je erupcija 79. godine uništila zgradu ispod vile koju već imamo“, rekla je Muramatsu, misleći na strukturu iz drugog vijeka.

Čini se da su neke od do sada pronađenih značajki velika prostorija koja se koristila kao skladište i dijelovi privatnih kupaonica ranije vile.

„Proučavanjem ovih struktura možemo bolje razumjeti zgradu i prirodu lokacije“, rekla je Muramatsu.

Njen se tim sada nada da će osigurati sredstva za daljnja iskopavanja koja bi mogla dokazati da je ovo vila u kojoj je August umro.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana