Najbogatija Australijanka traži uklanjanje svog portreta sa izložbe aboridžinskog umjetnika

GS
Foto: X.com

Australijska milijarderka Đina Rajnhart zahtijeva od Nacionalne galerije Australije da ukloni njen portret sa izložbe nagrađivanog umjetnika Vinsenta Namatdžire, prenosi Gardijan.

Portret Rajnhartove, koji zbog načina na koji je prikazana ne laska najbogatijoj ženi Australije, jedan je od mnogih portreta predstavljenih u galeriji u Kanberi kao dio prve značajne izložbe umjetnika koji je osvojio nagradu Arčibald.

Namatdžir je prvi Aboridžin koji je osvojio nagradu Arčibald.

Nacionalna galerija odbila je da ukloni portret i u saopštenju navela da pozdravlja javni dijalog o njenoj kolekciji i izložbama.

- Od 1973. godine, kada je Nacionalna galerija nabavila Plave stubove Džeksona Poloka, vodila se dinamična diskusija o umjetničkim vrijednostima djela u nacionalnoj kolekciji - navodi se u saopštenju galerije.

Portret Rajnhart visi pored slika kraljice Elizabete Druge i fudbalera Adama Gudsa i biće izložen do 21. jula.

Prije nego što je bila izložena u Kanberi, slika Namatdžire mjesecima je bila izložena u Adelaidi tokom početnog prikazivanja izložbe u Umjetničkoj galeriji Južne Australije od oktobra 2023. do januara 2024.

Rajnhart je navedena kao prijatelj Nacionalne galerije nakon što je toj instituciji donirala između 4.999 i 9.999 dolara.

Milijarderka je povukla sponzorstvo od 15 miliona dolara za Netbol savez Australije, nakon što je sportiskinja domorodačkog porijekla Donel Valam zatražila da se sa njene uniforme ukloni logo rudarske kompanije Rajhart "Hancock Prospecting".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana