Nikada topliji april u svijetu!

Agencije
Nikada topliji april u svijetu!

Svijet je ove godine doživio najtopliji april ikada zabilježen.

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada zabilježen, produžavajući 11-mjesečni niz obaranja temperaturnih rekorda svakog mjeseca, saopštila je služba EU za praćenje klimatskih promjena. Svaki mjesec od juna 2023. najtopliji je ikada izmjeren i zabilježen na planeti, prema mjesečnom pregledu Kopernikusove službe za klimatske promjene (C3S).

Uključujući april, prosječna globalna temperatura bila je najviša za 12-mjesečni period ikada, 1,61 stepen Celzijusa iznad prosječne temperature u predindustrijskom periodu od 1850. do 1900. godine. Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci zaredom, naveli su naučnike da istraže da li je ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sistemu, ili smo svjedoci značajne promjene u klimatskom sistemu.

Emisije gasova staklene bašte iz sagorijevanja fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci temperaturu je podigao i prirodni fenomen El Ninjo, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu. 

Vremenski ekstremi

Neki vremenski ekstremi zabilježeni su u aprilu, uključujući toplotni talas u Sahelu koji je mogući uzrok hiljada smrtnih slučajeva. Klimatolog Hejli Fauler sa Univerziteta u Njukaslu rekla je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariskog sporazuma iz 2015. o zaustavljanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Njegovo mišljenje je da je svijet već izgubio tu bitku i da se sada mora što brže raditi na smanjenju emisije štetnih gasova kako bi rast globalne temperature bio ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana