Никада топлији април у свијету!

Aгенције
Никада топлији април у свијету!

Свијет је ове године доживио најтоплији април икада забиљежен.

Свијет је управо доживио најтоплији април икада забиљежен, продужавајуц́и 11-мјесечни низ обарања температурних рекорда сваког мјесеца, саопштила је служба ЕУ за праћење климатских промјена. Сваки мјесец од јуна 2023. најтоплији је икада измјерен и забиљежен на планети, према мјесечном прегледу Коперникусове службе за климатске промјене (Ц3С).

Укључујући април, просјечна глобална температура била је највиша за 12-мјесечни период икада, 1,61 степен Целзијуса изнад просјечне температуре у прединдустријском периоду од 1850. до 1900. године. Неки од екстрема, укључујући рекордне температуре површине мора неколико мјесеци заредом, навели су научнике да истраже да ли је људска активност изазвала прекретницу у климатском систему, или смо свједоци значајне промјене у климатском систему.

Емисије гасова стаклене баште из сагоријевања фосилних горива главни су узрок климатских промјена. Посљедњих мјесеци температуру је подигао и природни феномен Ел Нињо, који загријава површинске воде у источном Тихом океану. 

Временски екстреми

Неки временски екстреми забиљежени су у априлу, укључујући топлотни талас у Сахелу који је могући узрок хиљада смртних случајева. Климатолог Хејли Фаулер са Универзитета у Њукаслу рекла је да подаци показују да је свијет опасно близу кршења циља Париског споразума из 2015. о заустављању глобалног загријавања на 1,5 степена Целзијуса изнад прединдустријског нивоа.

Његово мишљење је да је свијет већ изгубио ту битку и да се сада мора што брже радити на смањењу емисије штетних гасова како би раст глобалне температуре био испод 2 степена Целзијуса у односу на прединдустријски период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана