Znate li u kojem gradu živi najviše milionera i milijardera?

GS
Znate li u kojem gradu živi najviše milionera i milijardera?

Njujork je najbogatiji grad svijeta u kome trenutno živi 359.000 milionera i 60 milijardera, pokazalo je najnovije istraživanje londonske agencije "Henley & Partners" i južnoafričke firme "New World Wealth" za 2024.

U posljednjih 10 godina je broj milionera u Njujorku porastao za 48 odsto i njihovo ukupno bogatstvo sada iznosi više od tri biliona dolara, što je više od BDP-a zemalja kao što su Brazil, Italija ili Kanada, prenosi Si-En-Bi-Si.

Na drugom mjestu je San Francisko i cijela oblast tamošnjeg zaliva, gdje je populacija milionera u posljednjoj dekadi porasla za 82 odsto na 305.700, a ovo područje prednjači po broju milijardera kojih ima 68.

Sjedinjene Američke Države prednjače po broju bogatih gradova, pošto se 11 od ukupno 50 najbogatijih gradova svijeta nalazi u toj zemlji.

Na trećem mjestu se nalazi Tokio sa 298.300 milionera i 14 milijardera.

U prvih deset su takođe ušli Singapur, London, Los Anđeles, Pariz, Sidnej, Hongkong i Peking.

Na listu najbogatijih 10 gradova svijeta je prvi put dospio predstavnik Kine, pošto je broj milionera u Pekingu porastao u posljednjoj dekadi za 90 odsto na 125.600.

Francuski Figaro skreće pažnju na to da je u Parizu i cijelom pariskom regionu Il de Frans registrovano 165.000 milionera i 23 milijardera, što u teoriji znači da jedan od 74 stanovnika te oblasti milioner.

Šarm "Francuske rivijere" još uvijek postoji, pošto se više od 25.000 milionera, uključujući devet milijardera, nastanilo u obalskom pojasu između Nice i grada Eze, ističe Figaro.

Ako pogledamo samo Evropu, na listi najbogatijih gradova se odlično kotiraju i Milano, Frankfurt, Cirih ili Ženeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana