Preminuo proslavljeni muzički producent

Tanjug
Preminuo proslavljeni muzički producent

ČIKAGO - Proslavljeni američki muzički producent Stiv Albini, koji je radio sa velikanima rok scene, između ostalih sa grupama Nirvana i "Pixies", preminuo je u 61. godini, preneli su danas svetski mediji.

Albini je bio frontmen undergraund rok bendova poput"Shellac" i "Big Black", ali bio poznat širom svijeta kao producent koji u studio donosi posebnu kreativnu energije, prenosi britanski tabloid "Sun".

Producirao je treći i posljednji album grupe Nirvana "In Utero" i debitantski album "Pixies" "Surfer Rosa".

Albini je nastavio da radi sa Nirvanom i nakon smrti frontmena Nirvane Kurta Kobejna 1994. godine, radeći sa bendom na nekoliko box setova i njihovom najvećem hitu "Nirvana".

"Zanima me samo rad na albumima koji odražavaju autentičnu percepciju benda o muzici koju stvara. Ako se obavezujete na to kao na princip metodologije snimanja, tada ću se maksimalno potruditi za vas", napisao je Albini u pismu bendu Nirvana 1992. godine, izražavajući svoj interes za saradnju na njihovom trećem albumu.

Kurt Kobejn je bio obožavalac Albinijevog rada na albumu grupe "Pixies" "Surfer Rosa" i smatrao je da bi njegov stil produciranja bio savršen za anti-korporacijsku sliku Nirvane.

Albini je doživio smrtonosni srčani udar u utorak 7. maja u svom studiju "Electrical Audio" u Čikagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana