Преминуо прослављени музички продуцент

Танјуг
Преминуо прослављени музички продуцент

ЧИКАГО - Прослављени амерички музички продуцент Стив Албини, који је радио са великанима рок сцене, између осталих са групама Нирвана и "Pixies", преминуо је у 61. години, пренели су данас светски медији.

Албини је био фронтмен undergraund рок бендова попут"Shellac" и "Big Black", али био познат широм свијета као продуцент који у студио доноси посебну креативну енергије, преноси британски таблоид "Sun".

Продуцирао је трећи и посљедњи албум групе Нирвана "In Utero" и дебитантски албум "Pixies" "Surfer Rosa".

Албини је наставио да ради са Нирваном и након смрти фронтмена Нирване Курта Кобејна 1994. године, радећи са бендом на неколико боx сетова и њиховом највећем хиту "Нирвана".

"Занима ме само рад на албумима који одражавају аутентичну перцепцију бенда о музици коју ствара. Ако се обавезујете на то као на принцип методологије снимања, тада ћу се максимално потрудити за вас", написао је Албини у писму бенду Нирвана 1992. године, изражавајући свој интерес за сарадњу на њиховом трећем албуму.

Курт Кобејн је био обожавалац Албинијевог рада на албуму групе "Pixies" "Surfer Rosa" и сматрао је да би његов стил продуцирања био савршен за анти-корпорацијску слику Нирване.

Албини је доживио смртоносни срчани удар у уторак 7. маја у свом студију "Electrical Audio" у Чикагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана