Kolekcija satova Mihaela Šumahera na aukciji

Tanjug
Kolekcija satova Mihaela Šumahera na aukciji

NjUJORK- Osam luksuznih personalizovanih satova legende Formule 1 Mihaela Šumahera biće ponuđeni na aukciji, a očekuje se da će biti prodati za više od 4,8 miliona dolara ukupno.

Rijetki satovi biće izloženi u Njujorku od 3. do 5. maja, tokom Velike nagrade  Majamija u okviru šampionata Formule 1, saopštila je aukcijska kuća „Kristi“.

-Šumaherova porodica posjeduje niz satova koje je godinama sakupljao šampion Formule 1, a nedavno su odlučili da se rastanu od određenih satova iz kolekcije, vjerujući da će kolekcionari satova moći da cijene njihovu pravu vrijednost. Zaista smo izuzetno srećni što imamo ove satove i što smo imali priliku da sarađujemo sa porodicom - rekao je za CNN predstavnik aukcijske kuće „Kristi“ Remi Gujman.

Kolekcija će biti dio tradicionalne Kristijeve aukcije rijetkih satova, koja se sastoji od starinskih i modernih komada satova visokog kalibra brendova kao što su Audemars Piguet,FP Journe i Roleks.

Na aukciji će biti ponuđen Šumaherov platinasti FP Journe Vagabondage 1, koji drži skoro polovinu procijenjene vrijednosti cijele kolekcije, sa očekivanom prodajnom cijenom do 2,2 miliona dolara.

Očekuje se da će Šumaherov Roleks sat Pol Njumen Dejtona od nerđajućeg čelika dostići cijenu do 440.000 dolara, a Audemars Piguet Royal Oak do 280.000 dolara.

Hronograf Royal Oak od bijelog zlata je poručen kao personalizovani poklon sedmostrukom pobjedniku Svjetskog prvenstva u F1 od njegovog ranog mentora i bivšeg generalnog direktora Ferarija Žana Toda, prema aukcijskoj kući.

Predstavljen je Šumaheru na Božić 2003. godine, a 30-minutni registarski brojčanik okružen je sa šest zvjezdica koje simbolizuju šest pobjeda, a tu su i prikazi Ferarijevog poznatog amblema konja koji skače i Šumaherove crvene trkačke kacige.

Platinasti sat Vagabondage 1 je takođe poklon od Toda za sledeći Božić i njegov upečatljivi crveni brojčanik sadrži simbole koji predstavljaju sedmi šampionat koji je Šumaher osvojio za Ferari.

Šumaher je zadobio povredu mozga nakon što je teško povrijedio glavu tokom skijanja 2013. godine.

Od tada se nije pojavljivao u javnosti, a njegova supruga Korina rekla u Netfliksovom dokumentarcu iz 2021. godine da se Šumaher oporavlja u svom domu i da joj nedostaje. 

-Ali ne nedostaje samo meni. Nedostaje djeci, porodici, svom ocu.. Ipak, Mihael je ovdje. Drugačiji je, ali ovjde i to nam daje snagu. Zajedno smo, živimo zajedno, radimo terapiju. Činimo sve da Mihaelu bude bolje i da mu bude udobno. I da jednostavno osjeti našu porodicu, našu vezu. Šta god bilo, učiniću sve što mogu. Svi mi - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana