Igrao šah 60 sati da bi oborio Ginisov rekord i ispunio humanu misiju

Tanjug
Igrao šah 60 sati da bi oborio Ginisov rekord i ispunio humanu misiju

NjUJORK - Nigerijski šampion u šahu i zagovornik obrazovanja dece, Tunde Onakoja, igrao je šah bez prestanka 60 sati na Tajms skveru u Njujorku kako bi oborio Ginisov svjetski rekord za najduži šahovski maraton.

Onakoja (29) se nada da će prikupiti milion dolara za obrazovanje dece širom Afrike kroz rekordni pokušaj koji je počeo u srijedu.

Partija šaha prvobitno je planirana da traje 58 sati, ali je Onakoja nastavio dok nije stigao do 60 sati u subotu oko 00.40, nadmašivši trenutni rekord šahovskog maratona od 56 sati, 9 minuta i 37 sekundi, koji su 2018. postigli Norvežani Halvard Hog Flatebo i Sjur Ferkingstad, prenosi Rojters.

Organizacija Ginisove knjige rekorda tek treba da javno komentariše Onakojin pokušaj, a ponekad su potrebne nedjelje da organizacija potvrdi bilo koji novi rekord.

Onakoja je igrao protiv Šona Martineza, američkog šampiona u šahu, u skladu sa smjernicama Ginisovog svjetskog rekorda da svaki pokušaj obaranja rekorda moraju da učine dva igrača koji će igrati neprekidno sve vrijeme.

Tokom meča, igrači su dobili podršku na internetu i na sceni, gde je mješavina afričke muzike zabavljala posmatrače i pristalice uz ovacije i aplauze.

Među desetinama koji su bodrili Onakoju na sceni bila je nigerijska muzička zvezda Davido.

Rekordni pokušaj je ''za snove miliona dece širom Afrike bez pristupa obrazovanju“, rekao je Onakoja, koji je osnovao Chess in Slams Africa 2018, organizaciju sa ciljem da podrži obrazovanje najmanje milion djece u siromašnijim četvrtima širom kontinenta.

Za svaki sat igre, Onakoja i njegov protivnik su dobili samo pet minuta pauze.

Pauze su ponekad bile grupisane zajedno, a Onakoja ih je koristio da razgovara sa Nigerijcima i Njujorčanima koji su ga bodrili, a u nekoliko navrata se pridružio njihovom plesu.

Ukupno je prikupljeno 22.000 dolara u prvih 20 sati od pokušaja, rekao je Tajvo Adejemi, Onakojin menadžer.

-Podrška je bila ogromna od Nigerijaca u SAD, globalnih lidera, poznatih ličnosti i stotina prolaznika -rekao je on.

Među onima koji su ga javno podržali su poznate ličnosti i funkcioneri, uključujući bivšeg potpredsjednika Nigerije Jemija Osinbajoa, koji je na platformi IKs poručio Onakoji: ''Sjeti se svojih moćnih riječi - Moguće je učiniti velike stvari iz malog mjesta.'"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana