Играо шах 60 сати да би оборио Гинисов рекорд и испунио хуману мисију

Танјуг
Играо шах 60 сати да би оборио Гинисов рекорд и испунио хуману мисију

ЊУЈОРК - Нигеријски шампион у шаху и заговорник образовања деце, Тунде Онакоја, играо је шах без престанка 60 сати на Тајмс скверу у Њујорку како би оборио Гинисов свјетски рекорд за најдужи шаховски маратон.

Онакоја (29) се нада да ће прикупити милион долара за образовање деце широм Африке кроз рекордни покушај који је почео у сриједу.

Партија шаха првобитно је планирана да траје 58 сати, али је Онакоја наставио док није стигао до 60 сати у суботу око 00.40, надмашивши тренутни рекорд шаховског маратона од 56 сати, 9 минута и 37 секунди, који су 2018. постигли Норвежани Халвард Хог Флатебо и Сјур Феркингстад, преноси Ројтерс.

Организација Гинисове књиге рекорда тек треба да јавно коментарише Онакојин покушај, а понекад су потребне недјеље да организација потврди било који нови рекорд.

Онакоја је играо против Шона Мартинеза, америчког шампиона у шаху, у складу са смјерницама Гинисовог свјетског рекорда да сваки покушај обарања рекорда морају да учине два играча који ће играти непрекидно све вријеме.

Током меча, играчи су добили подршку на интернету и на сцени, где је мјешавина афричке музике забављала посматраче и присталице уз овације и аплаузе.

Међу десетинама који су бодрили Онакоју на сцени била је нигеријска музичка звезда Давидо.

Рекордни покушај је ''за снове милиона деце широм Африке без приступа образовању“, рекао је Онакоја, који је основао Chess in Slams Africa 2018, организацију са циљем да подржи образовање најмање милион дjеце у сиромашнијим четвртима широм континента.

За сваки сат игре, Онакоја и његов противник су добили само пет минута паузе.

Паузе су понекад биле груписане заједно, а Онакоја их је користио да разговара са Нигеријцима и Њујорчанима који су га бодрили, а у неколико наврата се придружио њиховом плесу.

Укупно је прикупљено 22.000 долара у првих 20 сати од покушаја, рекао је Тајво Адејеми, Онакојин менаџер.

-Подршка је била огромна од Нигеријаца у САД, глобалних лидера, познатих личности и стотина пролазника -рекао је он.

Међу онима који су га јавно подржали су познате личности и функционери, укључујући бившег потпредсједника Нигерије Јемија Осинбајоа, који је на платформи ИКс поручио Онакоји: ''Сjети се својих моћних ријечи - Могуће је учинити велике ствари из малог мјеста.'"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана