Pandemija izbrisala godine ekonomskog rasta jugoistočne Azije

Tanjug
Pandemija izbrisala godine ekonomskog rasta jugoistočne Azije

HANOJ - Vijetnam je na onlajn samitu lidera zemalja jugoistične Azije upozorio da je pandemija izbrisala godine ekonomskog napretka u ovom dijelu svijeta.

Pored ekonomije, lideri će diskutovati o potezima Kine u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Vijetnam, predsjedavajući Udruženju zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), želi da iskoristi samit i za pokretanje razgovora o trgovinskom paktu koji ima podršku Pekinga, prenio je AFP.

U centru pažnje bloka od deset država je pandemija virusa korona, koja je nanijela ogromnu štetu turizmu i državama koje su zavisne od izvoza, poput Tajlanda i Vijetnama.

“Izbrisala je uspjeh iz prethodnih godina, ugrozila živote miliona ljudi”, rekao je u uvodnom izlaganju premijer Vijetnama Ngujen Huan Puk.

On je ukazao na “ozbiljne posljedice” pandemije po privredni razvoj članica ASEAN-a.

Generalni sekretar ove organizacije Lim Džok Hoj potvrdio je sumorne prognoze i upozorio da se u regionu očekuje ekonomska kontrakcija prvi put u posljednje 22 godine.

Posebno teška situacija je u Tajlandu, čija centralna banka očekuje privredni pad za velikih 8,1 odsto. Za Vijetnam je prognozorana ekonomska kontrakcija od najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini.

Vijetnam je ranije dobio pohvale za brzu reakciju u obuzdavanju epidemije virusa korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana