Пандемија избрисала године економског раста југоисточне Азије

Тањуг
Пандемија избрисала године економског раста југоисточне Азије

ХАНОЈ - Вијетнам је на онлајн самиту лидера земаља југоистичне Азије упозорио да је пандемија избрисала године економског напретка у овом дијелу свијета.

Поред економије, лидери ће дискутовати о потезима Кине у спорним водама Јужног кинеског мора.

Вијетнам, предсједавајући Удружењу земаља југоисточне Азије (АСЕАН), жели да искористи самит и за покретање разговора о трговинском пакту који има подршку Пекинга, пренио је АФП.

У центру пажње блока од десет држава је пандемија вируса корона, која је нанијела огромну штету туризму и државама које су зависне од извоза, попут Тајланда и Вијетнама.

“Избрисала је успјех из претходних година, угрозила животе милиона људи”, рекао је у уводном излагању премијер Вијетнама Нгујен Хуан Пук.

Он је указао на “озбиљне посљедице” пандемије по привредни развој чланица АСЕАН-а.

Генерални секретар ове организације Лим Џок Хој потврдио је суморне прогнозе и упозорио да се у региону очекује економска контракција први пут у посљедње 22 године.

Посебно тешка ситуација је у Тајланду, чија централна банка очекује привредни пад за великих 8,1 одсто. За Вијетнам је прогнозорана економска контракција од најмање два одсто бруто домаћег производа у 2020. години.

Вијетнам је раније добио похвале за брзу реакцију у обуздавању епидемије вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана