Otkrivena prva planeta van naše galaksije?

Tanjug
Foto: GS

LONDON - Astronomi su pronašli nagovještaje onoga što bi moglo biti prva planeta koja je ikada otkrivena van naše galaksije.

Do sada je pronađeno skoro 5.000 "egzoplaneta" - svijetova koji kruže oko zvijezda izvan našeg Sunca, ali su sve one locirane u galaksiji Mliječni put.

 Moguća planeta veličine Saturna, koju je otkrio NASA-in rendgenski teleskop "C handra", nalazi se u galaksiji Mesije 51 i na oko 28 miliona svetlosnih godina od Mlečnog puta. Najnoviji rezultat je zasnovan na tranzitima, gdje prolazak planete ispred zvijezde blokira dio svjetlosti zvijezde i daje karakterističan pad količine svjetlosti koja se može otkriti teleskopima.

Ova tehnika je već korišćena za pronalaženje hiljada egzoplaneta. Doktorka Rozen di Stefano i njene kolege tražili su padove u osvjetljenosti rendgenskih zraka dobijenih od vrste objekta poznatog kao binarni sjaj rendgenskih zraka.

 "Metoda koju smo razvili i primenili je jedina trenutno primenljiva metoda za otkrivanje planetarnih sistema u drugim galaksijama", izjavila je  Di Stefano iz američkog Centra Harvard-Smitsonijan za astrofiziku u Kembridžu.

 "To je jedinstvena metoda, pogodna za pronalaženje planeta oko rendgenskih binarnih sistema na bilo kojoj udaljenosti sa koje možemo izmeriti svetlosnu krivu", dodala je ona.

Ovaj binarni sistem sadrži crnu rupu ili neutronsku zvijezdu koja kruži oko zvijezde pratioca čija je masa oko 20 puta veća od Sunčeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana