Откривена прва планета ван наше галаксије?

Танјуг
Foto: ГС

ЛОНДОН - Астрономи су пронашли наговjештаје онога што би могло бити прва планета која је икада откривена ван наше галаксије.

До сада је пронађено скоро 5.000 "егзопланета" - свиjетова који круже око звијезда изван нашег Сунца, али су све оне лоциране у галаксији Млијечни пут.

 Могућа планета величине Сатурна, коју је открио НАСА-ин рендгенски телескоп "Ц хандра", налази се у галаксији Месије 51 и на око 28 милиона светлосних година од Млечног пута. Најновији резултат је заснован на транзитима, гдје пролазак планете испред звијезде блокира дио свјетлости звијезде и даје карактеристичан пад количине свјетлости која се може открити телескопима.

Ова техника је већ коришћена за проналажење хиљада егзопланета. Докторка Розен ди Стефано и њене колеге тражили су падове у освјетљености рендгенских зрака добијених од врсте објекта познатог као бинарни сјај рендгенских зрака.

 "Метода коју смо развили и применили је једина тренутно применљива метода за откривање планетарних система у другим галаксијама", изјавила је  Ди Стефано из америчког Центра Харвард-Смитсонијан за астрофизику у Кембриџу.

 "То је јединствена метода, погодна за проналажење планета око рендгенских бинарних система на било којој удаљености са које можемо измерити светлосну криву", додала је она.

Овај бинарни систем садржи црну рупу или неутронску звијезду која кружи око звијезде пратиоца чија је маса око 20 пута већа од Сунчеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана