Oslobođen poslije 20 godina zatvora nakon što je njegov brat blizanac priznao zločin

G.S.
Foto: printskrin

Muškarac koji je u zatvoru proveo skoro 20 godina zbog ubistva pušten je nakon što je njegov identični brat blizanac priznao zločin.

Kevin Dugar pušten je iz zatvora Kuk u Čikagu u utorak naveče nakon što je odobren zahtjev za jamstvom, rekao je njegov advokat Ronald Safer, prevodi Glas Srpske.

"Presrećan je što je slobodan, ali se i prilagođava svijetu koji je prilično drugačiji od svijeta koji je napustio prije 20 godina kada je uhapšen zbog zločina koji nije počinio", rekao je advokat.

On je proveo posljednje dvije decenije u zatvoru nakon što je osuđen za smrtonosnu pucnjavu između dvije suparničke bande 2003. godine.

Ali slučaj je doveden u pitanje kada se njegov brat blizanac Karl Smit javio 2016. sa zapanjujućim priznanjem da je odgovoran za smrtonosnu pucnjavu.

Dvije godine kasnije, sudija je presudio da Smitovo priznanje nije vjerodostojno i odbio je ponuditi njegovom blizancu novo suđenje.

U to vrijeme, Smit je već služio 99-godišnju kaznu zbog invazije na kuću u kojoj je dijete upucano u glavu. Smitu je također nedavno odbijena žalba.

Tadašnji tužilac je rekao da Smit nema "šta da izgubi" - i bio je skeptičan prema iznenadnom priznanju blizanca.

Drugi sudija je nedavno počeo da razmatra Dugarov slučaj nakon što je Centar za nepravosnažne presude Univerziteta Nortvestern uložio žalbu.

“Apelacioni sud je utvrdio da postoji velika vjerovatnoća da će sud koji sasluša sve dokaze vjerovatno proglasiti Kevina nevinim”, rekao je Dugarov advokat.

Nadaju se da će Državno tužilaštvo okruga Kuk pregledati dokaze i u potpunosti odustati od Dugarovog slučaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana