Oko 2.500 uginulih tuljana isplivalo na obalu u ruskom Dagestanu

Anadolija
Foto: Printskrin

ISTANBUL- Oko 2.500 uginulih tuljana isplivalo je na obalu u ruskoj Republici Dagestan, javljaju lokalni mediji.

"Duž cijele obale Kaspijskog mora na teritoriji republike stručnjaci iz ekoloških struktura nastavljaju da broje uginule tuljane. Nažalost, brojka je značajno porasla i trenutno iznosi 2.500 jedinki", navodi se u saopštenju Ministarstva prirodnih resursa Dagestana.

Tijela uginulih životinja su pronađena na različitim lokacijama, posebno u oblasti Juzbaš i ušćima rijeka Sulak i Šurinka koje se povezuju sa Kaspijskim morem.

"Uzroci će biti utvrđeni nakon laboratorijskih ispitivanja patološkog materijala uginulih životinja", navodi se u saopštenju.

Rusko predsjedničko vijeće za građansko društvo i ljudska prava takođe je najavilo da će istražiti masovno uginuće tuljana.

“Komisija za ekološka prava preuzeće kontrolu nad situacijom i pratiti napredak istrage o uzrocima masovnog uginuća kaspijskih tuljana. Nadamo se jasnijem rezultatu, a ne nejasnim komentarima o 'prirodnim faktorima'", navodi se.

Podaci o broju tuljana u Kaspijskom moru variraju. Agencija za ribarstvo je saopštila da je ukupan broj kaspijskih tuljana od 270.000 do 300.000, dok drugi procjenjuju da se radi o 70.000 jedinki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana