Око 2.500 угинулих туљана испливало на обалу у руском Дагестану

Анадолија
Foto: Принтскрин

ИСТАНБУЛ- Око 2.500 угинулих туљана испливало је на обалу у руској Републици Дагестан, јављају локални медији.

"Дуж цијеле обале Каспијског мора на територији републике стручњаци из еколошких структура настављају да броје угинуле туљане. Нажалост, бројка је значајно порасла и тренутно износи 2.500 јединки", наводи се у саопштењу Министарства природних ресурса Дагестана.

Тијела угинулих животиња су пронађена на различитим локацијама, посебно у области Jузбаш и ушћима ријека Сулак и Шуринка које се повезују са Каспијским морем.

"Узроци ће бити утврђени након лабораторијских испитивања патолошког материјала угинулих животиња", наводи се у саопштењу.

Руско предсједничко вијеће за грађанско друштво и људска права такође је најавило да ће истражити масовно угинуће туљана.

“Комисија за еколошка права преузеће контролу над ситуацијом и пратити напредак истраге о узроцима масовног угинућа каспијских туљана. Надамо се јаснијем резултату, а не нејасним коментарима о 'природним факторима'", наводи се.

Подаци о броју туљана у Каспијском мору варирају. Агенција за рибарство је саопштила да је укупан број каспијских туљана од 270.000 до 300.000, док други процјењују да се ради о 70.000 јединки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана