"Nokija" dozvolila tri dana rada od kuće

Srna
"Nokija" dozvolila tri dana rada od kuće

HELSINKI- "Nokija" je saopštila da njeni radnici mogu da odaberu rad od kuće u periodu od tri dana sedmično, što je jačanje podrške fleksibilnom radnom vremenu.

Predviđeno je da se aktuelene izmjene u vezi sa radom od kuće okončaju u decembru. Finski proizvođač telekomunikacione opreme obavio je anketu među svojim radnicima krajem prošle godine i većina je rekla da želi da radi od kuće dva do tri dana sedmično.

Prije pandemije virusa korona prosjek je bio dva dana.

"Pandemija je primorala organizacije na promjene. Tehnologija je dala alat ljudima za inovacije. U mnogim slučajevima, rezultati su suviše dobri da bismo se vraćali na stari način rada", izjavio je direktor Peka Lundmark.

Kompanija koja je imala oko 92.000 zaposlenih u 130 zemalja krajem 2020. godine saopštila je u martu da planira da smanji broj radnika za 10.000 u naredne dvije godine da bi srezala troškove i više ulagala u istraživanja.

"Nokija" planira da redizajnira svoje kancelarije i izdvoji do 70 odsto prostora na nekim lokacijama za timski rad i sastanke, a manje prostora će činiti radne jedinice. Kancelarije u Dalasu, Singapuru i Budimpešti već su rekonfigurisane, a nastavak akcije očekuje se do kraja godine.

"Nokija" time prati kompanije koje su već odabrale hibridni način rada pod uticajem pandemije.

Proizvođači automobila "Reno" i "Stelantis", koji obuhvata "Pežo" i "Sitroen", već su napravili dogovor sa radnicima prema kojem će oni moći da rade od kuće do tri dana sedmično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana