"Нокија" дозволила три дана рада од куће

Срна
"Нокија" дозволила три дана рада од куће

ХЕЛСИНКИ- "Нокија" је саопштила да њени радници могу да одаберу рад од куће у периоду од три дана седмично, што је јачање подршке флексибилном радном времену.

Предвиђено је да се актуелене измјене у вези са радом од куће окончају у децембру. Фински произвођач телекомуникационе опреме обавио је анкету међу својим радницима крајем прошле године и већина је рекла да жели да ради од куће два до три дана седмично.

Прије пандемије вируса корона просјек је био два дана.

"Пандемија је приморала организације на промјене. Технологија је дала алат људима за иновације. У многим случајевима, резултати су сувише добри да бисмо се враћали на стари начин рада", изјавио је директор Пека Лундмарк.

Компанија која је имала око 92.000 запослених у 130 земаља крајем 2020. године саопштила је у марту да планира да смањи број радника за 10.000 у наредне двије године да би срезала трошкове и више улагала у истраживања.

"Нокија" планира да редизајнира своје канцеларије и издвоји до 70 одсто простора на неким локацијама за тимски рад и састанке, а мање простора ће чинити радне јединице. Канцеларије у Даласу, Сингапуру и Будимпешти већ су реконфигурисане, а наставак акције очекује се до краја године.

"Нокија" тиме прати компаније које су већ одабрале хибридни начин рада под утицајем пандемије.

Произвођачи аутомобила "Рено" и "Стелантис", који обухвата "Пежо" и "Ситроен", већ су направили договор са радницима према којем ће они моћи да раде од куће до три дана седмично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана