Nacionalni dan tulipana: Uzgajivači u Amsterdamu besplatno dijele cvijeće

Anadolija
Nacionalni dan tulipana: Uzgajivači u Amsterdamu besplatno dijele cvijeće

AMSTERDAM – Dok su se prodavnice u Amsterdamu i širom Holandije ponovo otvarale nakon višesedmičnog zatvaranja zbog pandemije virusa korona, raspoloženje u prestonici dodatno su danas uljepšale hiljade tulipana koje su uzgajivači besplatno podijelili građanima.

Nacionalni dan tulipana obično se obilježava improviziranim cvjetnim vrtom ispred kraljevske palate na centralnom trgu Dam u glavnom gradu Holandije. Ali, s obzirom na to da su i dalje na snazi mjere protiv virusa korona kojim su zabranjena velika javna okupljanja, organizatori su ove godine krenuli na kanale u Amsterdamu koji su na popisu svjetske baštine kako bi podijelili cvijeće.

Manifestacija se održava svake godine kako bi se proslavio početak sezone uzgoja kultnog cvijeća, glavnog izvoznog proizvoda holandskih farmera.

-Ovo je tmurno i neizvjesno vrijeme za mnoge ljude. Tako da ćemo im pružiti malo radosti. Nadamo se da ćemo dijeleći bukete tulipana vidjeti mnogo sretnih lica -  rekao je Arjan Smit, predsjednik „Tulip Promotion Netherlands“, udruženja holandskih uzgajivača tulipana.

Holandski aukcionar cvijeća i biljaka Royal FloraHolland ostvario je rekordnu prodaju u 2021. godini od 5,6 milijardi evra zahvaljujući višim cijenama biljaka i rezanog cvijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana