Национални дан тулипана: Узгајивачи у Амстердаму бесплатно дијеле цвијеће

Анадолија
Национални дан тулипана: Узгајивачи у Амстердаму бесплатно дијеле цвијеће

АМСТЕРДАМ – Док су се продавнице у Амстердаму и широм Холандије поново отварале након вишеседмичног затварања због пандемије вируса корона, расположење у престоници додатно су данас уљепшале хиљаде тулипана које су узгајивачи бесплатно подијелили грађанима.

Национални дан тулипана обично се обиљежава импровизираним цвјетним вртом испред краљевске палате на централном тргу Дам у главном граду Холандије. Али, с обзиром на то да су и даље на снази мјере против вируса корона којим су забрањена велика јавна окупљања, организатори су ове године кренули на канале у Амстердаму који су на попису свјетске баштине како би подијелили цвијеће.

Манифестација се одржава сваке године како би се прославио почетак сезоне узгоја култног цвијећа, главног извозног производа холандских фармера.

-Ово је тмурно и неизвјесно вријеме за многе људе. Тако да ћемо им пружити мало радости. Надамо се да ћемо дијелећи букете тулипана видјети много сретних лица -  рекао је Арјан Смит, предсједник „Tulip Promotion Netherlands“, удружења холандских узгајивача тулипана.

Холандски аукционар цвијећа и биљака Royal FloraHolland остварио је рекордну продају у 2021. години од 5,6 милијарди евра захваљујући вишим цијенама биљака и резаног цвијећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана