Misteriozno carsko blago: Ni car ga nikada nije vidio

Agencije
Misteriozno carsko blago: Ni car ga nikada nije vidio

Novi car inaugurisan je u ceremoniji staroj hiljadama godina, a tri kutije privlačile su najviše pažnje i... niko nije zavirio u njih.

Japanski car Naruhito je službeno proglašen carom po drevnom obredu, te je u prisutnosti izaslanika iz 180 zemalja, položio zakletvu da će obnašati svoju dužnost simbola države. Car Naruhito (59) preuzeo je Prijestolje Krizantema još 1. maja, dan nakon abdikacije svoga oca Akihita, čime je i službeno počela nova era. Akihito je prvi japanski monarh koji je abdicirao u posljednja dva vijeka.

"Prisežem da ću djelovati u skladu s ustavom i ispunjavati svoju dužnost kao simbol države i jedinstva naroda", kazao je Naruhito pred oko 2000 gostiju, uključujući i britanskog princa Čarlsa.

Naruhito, prvi car rođen nakon Drugog svjetskog rata i prvi kog su roditelji odgojili lično. Javna parada u povodu njegove krunidbe odgođena je za sljedeći mjesec kako bi vlada imala dovoljno vremena sanirati posljedice razornog tajfuna Hagibis koji je prije 10 dana u Japanu pobio 80 ljudi.

Naruhito je okrunjen u carskoj palati na svečanosti "Sokui no Rei", takvoj da s kojom se ne može mjeriti niti jedna druga krunidba u svijetu. Funkcija japanskog cara uglavnom je protokolarna i stvar je tradicije, unatoč tome što je njegov ugled među građanima Japana koji drže do takvih stvari, umalo u nivou božanskog. Nakon bezuslovne kapitulacije carskog Japana u Drugom svjetskom ratu, radikalno su srezane carske ovlasti i njegovo bogatstvo.

Prema procjeni iz 2017. godine donedavni car Akihito posjeduje 40 miliona dolara vrijednosti, a prema procjeni iz 2003. godine, cijela japanska carska obitelj posjeduje nekretnine, ima novac na računima i druge vrijednosti od ukupno 240 miliona dolara. Koliko Japan kao unitarna parlamentarna ustavna monarhija godišnje izdvaja za carsku porodicu, nije poznato.

Službeno, ceremonija ustoličenja Naruhita u carskoj palati počela je u trenutku kad su s prednjeg dijela prijestolja na kojem je sjedio Naruhito, a pored njega njegova supruga, razmaknuti ljubičasti zastori. Naruhito je bio obučen u carsku odjeću boje cigle, isto onako kako je bio obučen njegov otac na svojoj inauguraciji 1990. godine. Masako je bila obučena u bijelo s karakterističnom tradicionalnom frizurom.

Brat penzionisanog cara Akihita, 83-godišnji princ Hitači, ceremoniju je pratio iz neposredne blizine u dvorani iz svojih invalidskih kolica. Bez previše komplikovanja, u skladu s minimalističkom tradicijom Japana, car je pročitao govor u kojem se obvezuje da će biti simbol jedinstva Japana i države, u skladu s ustavom, što je očigledno pažljiva konstrukcija u skladu s istorijskim okolnostima nakon Drugog svjetskog rata.

Rekao je da se nada da će čovječanstvo u cijelom svijetu imati mir, da uvijek misli na svoj narod, na svoju zemlju, za koje se nada da će pridonijeti prijateljstvu, miru i blagostanju cijelog svijeta. Potom je pred cara stupio premijer Japana Šinzo Abe, pročitao svoj govor i potom uzviknuo: "Neka nam dugo živi car!", uz podizanje ruku. Posebnu pažnju medija i iz Japana i iz cijelog svijeta izazvale su tri kutije s carskim regalijama koje do sada, lako moguće, nikada nije vidio čak niti sam Naruhito.

Riječ je o predmetima koji su pripadali još prvom caru Japana Jimuu, koji je prema legendi vladao od 9. aprila 660. prije Nove ere do 11. februara 585. prije Nove ere. To bi značilo da je riječ o svetim carskim predmetima starima čak 2700 godina, zbog čega je pristup tim predmetima dopušten, osim caru osobno, možda tek još kojoj osobi iz najbliže blizine cara.

Zbog takve prirode carskih regalija, "Tri sveta blaga Japana", neki su mediji čak špekulisali da su tri tamne kutije presvučene tkaninom, koje su ekstremno pažljivo nosila trojica pripadnika carske svite, koja inače broji nešto više od 1000 ljudi, zapravo bile prazne. Kao mjera sigurnosti. Ono što se zna jest da je unutra riječ o, prvo, maču "Kusanagi" kao simbolu hrabrosti, drugo, o ogledalu "Yata no Kagami" kao simbolu mudrosti i, treće, o dragulju Yasakani no Magatama kao simbolu dobrote.

 

Fotografije ovih predmeta, skoro je sigurno da ne postoje. A ako postoji kakav crtež načinjen iz prve ruke, skoro je sigurno da nikada nije napustio carsku palatu. Ipak, oko toga kako bi ti predmeti mogli izgledati, odnosno kako otprilike najvjerojatnije izgledaju prema njihovoj poznatoj ili pretpostavljenoj istoriji, postoji okvirni konsenzus i to nije tajna.

 

Neposredno prije službenog proglašenja carem, Naruhito je u bijeloj odjeći posjetio šintoističko svetište u carskoj palači i pomolio se. Proglašenju 126. cara Japana prisustvovali su državnici i monarsi iz cijelog svijeta. Naruhito je, inače, nasljednik carske loze koja se neprekinuto održala 14. vijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana