Мистериозно царско благо: Ни цар га никада није видио

Agencije
Мистериозно царско благо: Ни цар га никада није видио

Нови цар инаугурисан је у церемонији старој хиљадама година, а три кутије привлачиле су највише пажње и... нико није завирио у њих.

Јапански цар Нарухито је службено проглашен царом по древном обреду, те је у присутности изасланика из 180 земаља, положио заклетву да ће обнашати своју дужност симбола државе. Цар Нарухито (59) преузео је Пријестоље Кризантема још 1. маја, дан након абдикације свога оца Акихита, чиме је и службено почела нова ера. Акихито је први јапански монарх који је абдицирао у посљедња два вијека.

"Присежем да ћу дјеловати у складу с уставом и испуњавати своју дужност као симбол државе и јединства народа", казао је Нарухито пред око 2000 гостију, укључујући и британског принца Чарлса.

Нарухито, први цар рођен након Другог свјетског рата и први ког су родитељи одгојили лично. Јавна парада у поводу његове крунидбе одгођена је за сљедећи мјесец како би влада имала довољно времена санирати посљедице разорног тајфуна Хагибис који је прије 10 дана у Јапану побио 80 људи.

Нарухито је окруњен у царској палати на свечаности "Сокуи но Реи", таквој да с којом се не може мјерити нити једна друга крунидба у свијету. Функција јапанског цара углавном је протоколарна и ствар је традиције, унаточ томе што је његов углед међу грађанима Јапана који држе до таквих ствари, умало у нивоу божанског. Након безусловне капитулације царског Јапана у Другом свјетском рату, радикално су срезане царске овласти и његово богатство.

Према процјени из 2017. године донедавни цар Акихито посједује 40 милиона долара вриједности, а према процјени из 2003. године, цијела јапанска царска обитељ посједује некретнине, има новац на рачунима и друге вриједности од укупно 240 милиона долара. Колико Јапан као унитарна парламентарна уставна монархија годишње издваја за царску породицу, није познато.

Службено, церемонија устоличења Нарухита у царској палати почела је у тренутку кад су с предњег дијела пријестоља на којем је сједио Нарухито, а поред њега његова супруга, размакнути љубичасти застори. Нарухито је био обучен у царску одјећу боје цигле, исто онако како је био обучен његов отац на својој инаугурацији 1990. године. Масако је била обучена у бијело с карактеристичном традиционалном фризуром.

Брат пензионисаног цара Акихита, 83-годишњи принц Хитачи, церемонију је пратио из непосредне близине у дворани из својих инвалидских колица. Без превише компликовања, у складу с минималистичком традицијом Јапана, цар је прочитао говор у којем се обвезује да ће бити симбол јединства Јапана и државе, у складу с уставом, што је очигледно пажљива конструкција у складу с историјским околностима након Другог свјетског рата.

Рекао је да се нада да ће човјечанство у цијелом свијету имати мир, да увијек мисли на свој народ, на своју земљу, за које се нада да ће придонијети пријатељству, миру и благостању цијелог свијета. Потом је пред цара ступио премијер Јапана Шинзо Абе, прочитао свој говор и потом узвикнуо: "Нека нам дуго живи цар!", уз подизање руку. Посебну пажњу медија и из Јапана и из цијелог свијета изазвале су три кутије с царским регалијама које до сада, лако могуће, никада није видио чак нити сам Нарухито.

Ријеч је о предметима који су припадали још првом цару Јапана Јимуу, који је према легенди владао од 9. априла 660. прије Нове ере до 11. фебруара 585. прије Нове ере. То би значило да је ријеч о светим царским предметима старима чак 2700 година, због чега је приступ тим предметима допуштен, осим цару особно, можда тек још којој особи из најближе близине цара.

Због такве природе царских регалија, "Три света блага Јапана", неки су медији чак шпекулисали да су три тамне кутије пресвучене тканином, које су екстремно пажљиво носила тројица припадника царске свите, која иначе броји нешто више од 1000 људи, заправо биле празне. Као мјера сигурности. Оно што се зна јест да је унутра ријеч о, прво, мачу "Кусанаги" као симболу храбрости, друго, о огледалу "Yата но Кагами" као симболу мудрости и, треће, о драгуљу Yасакани но Магатама као симболу доброте.

 

Фотографије ових предмета, скоро је сигурно да не постоје. А ако постоји какав цртеж начињен из прве руке, скоро је сигурно да никада није напустио царску палату. Ипак, око тога како би ти предмети могли изгледати, односно како отприлике највјеројатније изгледају према њиховој познатој или претпостављеној историји, постоји оквирни консензус и то није тајна.

 

Непосредно прије службеног проглашења царем, Нарухито је у бијелој одјећи посјетио шинтоистичко светиште у царској палачи и помолио се. Проглашењу 126. цара Јапана присуствовали су државници и монарси из цијелог свијета. Нарухито је, иначе, насљедник царске лозе која се непрекинуто одржала 14. вијекова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана