London objavio zvaničnu definiciju "ekstremizma"

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON- Vlada Velike Britanije objavila je zvaničnu definiciju "ekstremizma" i navela da će onima koji budu označeni kao ekstremisti biti uskraćeno državno finansiranje.

Vlada je ekstremizam definisala kao "promociju ili sprovođenje  ideologije zasnovane na nasilju, mržnji i netoleranciji" koja ima za cilj da uništi prava i slobode drugih ili da "potkopava, izokreće ili mijenja britanski sistem liberalne demokratije i demokratskih prava".

U objavi nisu navedeni primjeri ekstremističkih grupa, ali je britanski ministar za stanovanje i zajednice Majkl Gouv ukazao na prijetnju ekstremne desnice i "islamističkih ekstremista koji žele da odvoje muslimane od ostatka društva i stvore podjele unutar muslimanske zajednice", piše AP.

Za sada nije poznato ko će biti na listi, a kritičari strahuju da bi označavanje nenasilnih grupa kao ekstremističkih moglo da podriva slobodu govora.

Islamske i grupe za građanske slobode izrazile su zabrinutost da bi objavljena definicija mogla biti neproporcionalno primijenjena na muslimane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana